Cel puțin 30 de polițiști au fost uciși în confruntări cu rebeli musulmani în Filipine

Cel puțin 30 de polițiști au fost uciși în confruntări cu rebeli musulmani în Filipine

Cel puțin 30 de polițiști au murit duminică în urma unor ciocniri violente cu rebeli musulmani în timp ce desfășurau o operațiune de arestare a unor presupuși teroriști în sudul Filipinelor, au precizat oficiali filipinezi, relatează DPA și Reuters.

Polițiștii desfășurau "operațiuni împotriva unor elemente anarhice și puneau în aplicare un mandat de arestare" când au izbucnit ciocnirile din orașul Mamasapano, în provincia Maguindanao, la 960 de km sud de capitala Manila, a declarat purtătorul de cuvânt a forțelor armate, colonelul Restituto Padilla.

Armata nu s-a implicat în confruntări, însă au fost desfășurați militari pentru a ajuta la evacuare polițiștilor căzuți victime, a spus el.

Moro Islamic Liberation Front (MILF), cea mai mare grupare de rebeli din sudul Filipinelor, a acceptat o ofertă de autonomie făcută în martie 2014 de guvern, punându-se astfel capăt unui conflict de 45 de ani în care și-au pierdut viața 120.000 de persoane și alte două milioane au fost strămutate.

Conform acordului, intermediat de Malaezia, rebelii Moro și-au predat armele și s-au demobilizat după ce guvernul a creat un nou guvern autonom în sud și a oferit minorității musulmane mai multe puteri economice și politice.

Însă ciocnirile de duminică, ce au durat aproape 12 ore, vor afecta implementarea înțelegerii, în timp ce Congresul național dezbate o nouă lege privind autonomia musulmanilor.

Surse din cadrul armatei au precizat că poliția a pătruns într-o comunitate musulmană unde ar opera MILF și o grupare rivală, Bangsamoro Islamic Freedom Fighters.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rusia, o nouă „victorie” / Un MiG-31 echipat cu o rachetă hipersonică Kinzhal s-a prăbușit la decolare în Crimeea

2 Alexandra Stan, din nou fără haine pe internet

3 Lui Băsescu i-a fost tăiat microfonul în Parlamentul European după ce a început să enumere premieri din UE care s-au pus în slujba lui Putin

4 Adevărul crud din Rusia, dezvăluit de Nezavisimaya Gazeta: Mobilizarea generală pentru război „zguduie barca stabilității”, „crește anxietatea în soci…

5 ULTIMA ORĂ DNA a reținut un comisar-șef și un avocat renumit, fost șef al Brigăzii Rutiere a Capitalei