China a prezentat Carta Albă privind strategia sa militară pe fondul tensiunilor cu SUA

China a lansat marți o nouă Cartă Albă privind strategia sa militară în care pune accent pe dezvoltarea forțelor navale și pe conceptul de 'apărare activă' în plină escaladare a tensiunilor între Beijing și Washington în Oceanul Pacific, informează EFE.

'Nu vom ataca pe nimeni dacă nu vom fi atacați, dar cu siguranță vom contraataca dacă vom fi atacați', a declarat colonelul Yang Yujun, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, într-o conferință de presă desfășurată la sediul guvernului.

Acesta este al nouălea document de acest tip din 1998 și până în prezent, iar Yang a menționat că noutatea actualului text constă în faptul că are o abordare 'mai strategică și mai vizionară' într-un context mondial de 'schimbări fără precedent, în timp ce China se află într-un punct critic al reformei și dezvoltării'.

Cu toate că pune accentul pe angajamentul Chinei în vederea dezvoltării pașnice, documentul subliniază totodată 'domeniile critice de securitate', printre ele numărându-se oceanele, spațiul, spațiul cibernetic și forțele nucleare și avertizează că forțele navale 'își vor modifica gradual perspectiva'. Forțele navale vor trece de la o strategie unică de 'apărare a apelor teritoriale' la una care să asigure și 'protecția în apele deschise'. 'Avem nevoie de o Marină puternică pentru a apăra interesele maritime ale Chinei', a spus Yang.

Tocmai extinderea Marinei Chinei și acțiunile Beijingului în apele Mării Chinei de Est (în Pacific), pe care China și le revendică practic în totalitate în ciuda unor dispute teritoriale cu țări vecine precum Filipine, Vietnam sau Japonia, au trezit în ultimele luni suspiciunile SUA, notează EFE.

Pe de altă parte, Yang nu a vrut nici să confirme, nici să infirme planurile Chinei de a construi mai multe portavioane, în condițiile în care momentan dispune de unul singur — portavionul Liaoning — și pe fondul unor informații potrivit cărora a fost deja construit un al doilea, deși se crede că în realitate există planuri pentru construcția unui număr mult mai mare de submarine.

În plus, pe fondul acuzațiilor reciproce de spionaj electronic între China și SUA, Yang a insistat că țara sa 'este deseori victima piraților informatici' și a avertizat că autoritățile de la Beijing intenționează să intensifice controlul și apărarea asupra spațiului cibernetic. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Vela, imbecilule, dă-ți demisia! Îi obligi pe români să stea în casă și le dai amenzi, dar nu vezi ce se întâm…

2 Aici trebuia dat cu tunul, în adevăratul buboi! Termitele bugetare despre care nu vorbește nimeni

3 VIDEO Studiu prezentat de un cunoscut virusolog german: „Nu există virus „viu” pe suprafețe. Nu vă puteți infe…

4 Orban i-a cerut lui Nelu Tătaru să o demită pe Sorina Pintea de la șefia Spitalului Județean Baia Mare

5 VIDEO Studiu / Priviți cum se răspândește virusul COVID de la un simplu tușit ori strănut. Particulele de aeros…

recomandări

Te ia DNA: Florin Lungoci

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trucurile astea cu cărți sfidează gravitația