China intenţionează să reducă numărul infracţiunilor pasibile de pedeapsa cu moartea

China intenţionează să reducă numărul infracţiunilor pasibile de pedeapsa cu moartea

China intenţionează să reducă numărul infracţiunilor pasibile de pedeapsa cu moartea, măsură care se înscrie în eforturile actuale ale autorităţilor comuniste pentru o mai bună controlare şi consolidare a legitimităţii sistemului judiciar criticat, a anunţat luni presa oficială.

Potrivit unui proiect de lege prezentat în comisia permanentă a Adunării Naţionale Populare (ANP, Parlamentul de la Beijing), pedeapsa capitală nu se va mai aplica pentru nouă infracţiuni, printre care traficul de arme sau de materiale nucleare, falsificarea de bani, forţarea unei persoane de a practica prostituţia, sau strângerea de fonduri prin escrocherie.

Pedeapsa maximă pentru astfel de infracţiuni va fi închisoarea pe viaţă, a precizat agenţia Xinhua.

China, ţara cu cel mai mare număr de execuţii, dispune în prezent de o listă cu 55 de infracţiuni pasibile de pedeapsa capitală, dintre care multe nu implică violenţa fizică.

De la promulgarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, în 1979, China a redus o singură dată, în 2011, această listă.

Beijingul a eliminat din această listă în special anumite infracţiuni economice, reducând de la 68 la 55 numărul infracţiunilor pasibile de pedeapsa cu moartea. Din 2007, înaintea oricărei execuţii este necesară aprobarea Curţii Supreme.

Numărul persoanelor executate în China nu a fost niciodată dezvăluit de autorităţile de la Beijing. O organizaţie neguvernamentală cu sediul în Statele Unite a anunţat săptămâna trecută că 2.400 de persoane ar fi fost executate în cursul anului 2013.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...