Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

China recunoaşte că a executat un adolescent nevinovat

China a recunoscut luni că a executat în 1996 un tânăr, la vârsta de 18 ani, pentru o crimă pe care nu a comis-o, în contextul în care erorile judiciare sunt frecvente în sistemul penal chinez, dar sunt recunoscute extrem de rar.

Adolescentul de etnie mongolă a fost condamnat la pedeapsa capitală pentru viol urmat de omor, în regiunea Mongolia inferioară. El a fost executat după proces. Alt bărbat a recunoscut fapta în 2005.

Faptele şi probele care au motivat verdictul "erau insuficiente şi nu destul de hotărâtoare", a declarat înalta Curte Populară din oraşul Hohhot, într-o nouă hotărâre anunţată public luni.

Mărturisirile făcute la acea vreme de către acuzat, prezentat sub numele de Hugjiltu, "sunt incompatibile cu raportul de autopsie" a victimei, a adăugat Curtea într-un comunicat oficial. Aceasta anunţă că "Hugjiltu este declarat nevinovat".

Familia adolescentului a luptat, timp de zece ani, cu scopul de a obţine un nou proces.

Reţelele de socializare chinezeşti au difuzat luni imagini în care apare vicepreşedintele tribunalului cerând scuze părinţilor tânărului şi oferindu-le suma de 30.000 de yuani (3.900 de euro) drept compensaţie. Aceste scuze nu au fost confirmate de către presa oficială.

Sistemul judiciar chinez este criticat adesea pentru hotărâri şi proceduri arbitrare. Supus autorităţii Partidului Comunist Chinez, el este subminat de abuzuri, obţinerea unor mărturisiri şi cvasiabsenţa dreptului la apărare.

În acest context, erorile judiciare sunt frecvente, inclusiv în cazul pedepselor cu moartea. Este un lucru foarte rar ca justiţia chineză să accepte să revină asupra unei condamnări, mai ales în domeniul penal.

 


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ Sentința lui Dragnea, pe 27 mai! Procurorii au cerut pedepse mărite. Avocat: „Ne e imposibil să dovedim…

2 ALERTĂ Sentința lui Dragnea, pe 27 mai! Procurorii au cerut pedepse mărite. Avocat: „Ne e imposibil să dovedim…

3 Informație. Frații Mazăre sunt foc pe Dragnea! „Radu nu va tăcea, îi va plăti cu sec!”

4 Amănunte. CCR a amânat pentru a patra oară, pe data de 5 iunie, SPEȚA Dragnea. Sesizarea PNL a fost respinsă

5 ALERTĂ Sentința lui Dragnea, pe 27 mai! Procurorii au cerut pedepse mărite. Avocat: „Ne e imposibil să dovedim…

recomandări

Te ia DNA: Constantin Jeican

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Avem apă pe Marte. Dar viață?