China: un val de sinucideri ale oficialilor ridică suspiciuni şi intensifică cenzura

China: un val de sinucideri ale oficialilor ridică suspiciuni şi intensifică cenzura

Mass-media chineză a scris joi despre Xu Yean (58 de ani), director adjunct la Biroul de Stat pentru scrisori şi apeluri, care a fost găsit spânzurat în biroul lui, la începutul săptămânii. Departamentul condus de Xu primeşte petiţiile şi reclamaţiile cetăţenilor cu privire la oficialii chinezi, însă circulau informaţii potrivit cărora ajunsese unul dintre cele mai corupte departamente guvernamentale. Deşi numele lui Xu nu apare în niciun caz de corupţie, un coleg de-ai lui a fost concediat şi pus sub acuzare în noiembrie pentru „încălcarea gravă” a principiilor partidului.

He Gaobo, oficial din oraşul Fenghua, provincia estică Zhejiang, responsabil cu siguranţa clădirilor, a fost descoperit mort, miercuri, fiind suspectat că s-a sinucis. Cu cinci zile înainte de moartea sa o clădire cu apartamente s-a prăbuşit, deşi departamentul primise avertismente. În plus, anterior morţii lui Gaobo, autorităţile au arestat trei persoane în legătură cu acest caz.

Zhou Yu, oficial de top în cadrul poliţiei, a fost descoperit vineri spânzurat într-o cameră de hotel din oraşul Chongquing (centrul ţării). El a fost implicat în arestarea lui Bo Xilai, un fost oficial chinez de top care a fost închis din cauza corupţiei. Apropiaţii lui Yu au spus că în ultima vreme suferea de depresie şi avea probleme de sănătate.

Însă una dintre cele mai senzaţionale cazuri este cel al morţii lui Li Wufeng (56 de ani), unul dintre principalii agenţi însărcinaţi cu mentenanţa sistemului de cenzură online. El a sărit de la etajul şase al clădirii în care locuia. Cunoscuţii lui au raportat de asemenea simptome ale depresiei.

Departamentul Central de Propagandă a ordonat autorităţilor şi mass-media să şteargă în mod sistematic toate informaţiile publice legate de Wufeng şi alţi oficiali morţi în condiţii suspecte şi să elimine orice comentarii „speculative” care apar pe internet.

Un raport al publicaţiei „Global People”, întocmit în 2011, a prezentat o listă cu cele mai frecvente motive de suicid ale oficialilor chinezi, printre aceste fiind presiunea la locul de muncă, lipsa avansărilor profesionale, probleme emoţionale şi acuzaţii de corupţie. La acestea se adaugă şi actuala campanie a preşedintelui Xi Jinping, vizând corupţii Chinei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”