CIA a înşelat Statele Unite cu privire la tehnicile sale dure de interogare - presă

CIA a înşelat Statele Unite cu privire la tehnicile sale dure de interogare - presă

CIA a indus în eroare deliberat administraţia şi populaţia americană cu privire la metodele sale dure de interogare, în vigoare în timpul preşedintelui George W. Bush, apreciază un raport al Senatului.

CIA a înşelat SUA cu privire la tehnicile sale dure de interogare - presă

În acest document de 6.300 de pagini redactat de comisia pentru Informaţii a Senatului, CIA este acuzată că a ascuns unele detalii cu privire la brutalitatea metodelor sale, asimilate torturii, potrivit Washington Post.

Ea ar fi exagerat importanţa unor comploturi şi a deţinuţilor încarceraţi în închisori secrete şi ar fi ascuns să unele informaţii determinante ar fi fost oferite de deţinuţi înainte ca aceştia să fie supuşi tehnicilor brutale ale agenţilor americani, explică publicaţia.

Informaţiile cele mai preţioase despre Al-Qaida, "între care cele care au condus la operaţiunea împotriva lui Osama ben Laden în 2011", nu au fost obţinute graţie metodelor CIA, afirmă Washington Post.

Acest raport este deocamdată confidenţial şi cotidianul susţine că a putut divulga aceste detalii graţie indiscreţiei oficialilor care au avut acces la el.

Contactat de AFP, Dean Boyd, un purtător de cuvânt al CIA, a refuzat să comenteze aceste informaţii. "Încă nu am obţinut versiunea finală a acestui raport", a declarat el.

Documentul a fost întocmit în jurul "declaraţiilor detaliate a zeci de persoane deţinute de CIA" între 2002 şi 2006. În perioada respectivă, agenţia a fost avanpostul "războiului împotriva terorismului" decretat de Bush şi folosea aceste tehnici asimilate torturii de numeroşi apărători ai drepturilor omului. Aceste metode includeau privarea de somn, dezbrăcarea deţinuţilor sau simularea înecului.

Preşedintele Barack Obama a pus capăt acestor tehnici la sfârşitul lui 2009.

Preşedintele Comisiei pentru Serviciile de Informaţii din Senat, Dianne Feinstein a declarat săptămâna trecută că membrii acesteia intenţionează să voteze pentru a cere declasificarea oficială a 400 dintre cele 6.300 de pagini ale raportului.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Un misterios monolit din metal, similar cu cel găsit recent în SUA, a apărut lângă o cetate dacică din …

2 SCANDAL la Realitatea Plus! Boul PSD din imagine, trimis de moderatoare să vorbească la veceul din curte după …

3 VIDEO DSP a închis târgul de Crăciun deschis ilegal de imbecila de Fiola! Nu avea nicio aprobare, dar ea a înc…

4 Așa o fi? Judecați voi!

5 Un text despre femei care merită citit...