Cipru: Turcia și SUA speră în reunificarea insulei în 2015

Turcia și Statele Unite și-au exprimat marți speranța că vor vedea o soluție diplomatică ce va deschide calea reunificării Ciprului încă din acest an, după decenii de separare, relatează AFP. "Această problemă durează de prea mult timp și necesită eforturi internaționale care să ajute la găsirea unei soluții, un acord durabil", a declarat secretarul de stat american John Kerry în timpul unei întâlniri cu omologul său turc la Washington.

Ciprioții turci și ciprioții greci sunt separați de o "linie verde" păzită de ONU.

La începutul acestei luni, emisarul special al ONU Espen Barth Eide a indicat că discuțiile asupra reunificării insulei, oprite de peste șase luni, urmează a fi reluate în următoarele săptămâni.

"Statele Unite și Turcia sprijină negocierile sub egida ONU pentru reunificarea insulei într-o federație bi-zonală și bi-comunitară", a adăugat Kerry. "Noi credem că părțile sunt în măsură să facă adevărate progrese durabile în anul 2015".

Teritoriul RTCN, Republica Turcă a Ciprului de Nord, este o entitate nerecunoscută de comunitatea internațională. El reprezintă aproximativ o treime din insula mediteraneană și este ocupat de Turcia din 1974, ca reacție la o lovitură de stat naționalistă vizând alipirea insulei la Grecia și orchestrată cu sprijinul Atenei, amintește AFP.

Republica Cipru este membru al Uniunii Europene și singura entitate recunoscută de comunitatea internațională.

La Washington, ministrul turc al afacerilor externe Mevlut Cavusoglu a cerut Statelor Unite să joace un rol activ în întregul proces de reluare a negocierilor.

"Turcia și ciprioții turci au voința politică de a găsi o soluție și suntem pregătiți, la masa negocierilor", a declarat el omologului său american. "Sperăm să găsim o soluție înainte de sfârșitul anului".

RTCN a votat duminica trecută pentru a-și alege "președintele". Cel în exercițiu, Dervis Eroglu, s-a plasat în frunte și al doilea tur va avea loc duminică. Câștigătorul va încerca să negocieze pacea cu Republica Cipru. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 BREAKING Președintele a promulgat legea prin care alocațiile copiilor vor crește anual cu rata inflației!

2 Acesta este documentul trimis de Dăncilă pe furiș la Bruxelles pe 13 august 2018! Susținea teoria lui Dragnea …

3 VIDEO Acesta este PSD, oameni buni! Mitralieră spune că el este un politician în campanie și nu trebuie să opr…

4 Femeia cu sârmă și-a șters postarea! Comentariile au rămas: „Mahalagioaică ordinară” „Mănânci căcat!”

5 FAKE de proporții! Firea, preoteasa neagră a PSD, o îngroapă și pe Dăncilă! Oamenii sunt indignați de ce a put…

recomandări

Te ia DNA: Vasile Blaga

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Așa arată un cotlet de porc cu sos de pătrunjel și capere