Colonel estonian la o întâlnire NATO: Putin plănuieşte să domine Europa

 

„Războiul lui Putin împotriva Ucrainei nu a fost o surpriză pentru noi“, a declarat colonelul Jaak Tarien, comandantul Forţelor Aeriene din Estonia, în cadrul Conferinţei Forţelor Aeriene şi Spaţiale 2014 găzduite de Asociaţia Forţelor Aeriene SUA.

 

Adresându-se unui grup de lideri militari ai NATO, Tarien a reamintit cum Uniunea Sovietică a lansat o operaţiune similară în Estonia, în 1924. „Rusia sovietică a infiltrat oameni în tânăra noastră republică. Au încercat să câştige adepţi printre localnici pentru a se întoarce împotriva guvernului“, spunea el. Însă estonienii nu s-au lăsat convinşi, îl citează „Business Insider“.

 

„Aşa că, în noaptea de 1 decembrie 1924, ruşii infiltraţi în ţară au încercat să preia controlul unor clădiri guvernamentale cheie. Preluarea Poştei era un alt obiectiv-cheie al succesului lor deoarece ar fi trebuit să trimit o telegramă la Moscova solicitând, în numele noului guvern format, trimiterea de trupe în ajutor, trupe care se formau deja la graniţa noastră din est. Sună familiar, nu?“, continuă Tarien. Estonienii nu au permis asta.

 

Acum Putin nu se bazează pe poporul ucrainean, acum el trimite ceea ce eu numesc «circ ambulant»“, descrie Tarien cum unii protestatari din Ucraina s-au dovedit a fi cetăţeni ruşi.

 

Una dintre cele mai de succes tactici ale lui Putin, susţine Tarien, este utilizarea „omuleţilor verzi“, sau a numărului mare de soldaţi din ceea ce pare o armată privată foarte bine înarmată. „Erau înarmaţi, îmbrăcaţi în uniforme ruseşti şi aveau dispozitive de comunicare, dar Putin spunea că nu sunt oamenii lui“, adaugă Tarien. Acest lucru a făcut NATO să ezite. 

 

Omuleţii verzi ai lui Putin chiar au împiedicat procesul decizional al Occidentului. Nu spun că ar fi trebuit să lansăm un răspuns militar, Ucraina nu este parte din NATO. Dar nu am putut lua nicio decizie o perioadă foarte mare de timp. Nu ne-am putut pune de acord cu ce se întâmpla de fapt. Domnul Putin a văzut în asta o slăbiciune a procesului nostru decizional. Haideţi să nu-l lăsăm să exploateze asta din nou“, avertizează Tarien.

 

Colonelul estonian susţine că Putin a declarat că arhitectura securităţii europene este o relicvă a Războiului Rece şi că trebuie schimbată. 

 

„Poate că sunt cel mai tânăr lider al forţelor aeriene din NATO, dar sunt destul de bătrân pentru a fi urmat şcoala în Estonia ocupată de Uniunea Sovietică şi să fi auzit discursul sovietic potrivit căruia cea mai mare ameninţare a păcii mondiale o reprezintă imperialismul american şi că NATO este unealta lui... Aşadar, când domnul Putin spune să rearanjăm arhitectura securităţii din Europa, se referă la Europa fără America, o Europă pe care să o poată domina“, declară colonelul Jaak Tarien.

 

Aşa că, dacă Putin îşi trimite „circul ambulant într-o ţară NATO“, oficialii alianţei ştiu „că NATO va răspunde, dar şi domnul Putin ştie că NATO va răspunde? Oare mesajul nostru este destul de tare şi de clar?“, a întrebat Tarien în cursul întâlnirii.

 


Sursa: adevarul.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dăncilă la DNA? Ițele scandalului Tarom duc la vârful guvernului și PSD! „Cuc s-a dus la ordin acasă la direct…

2 Info / Gâdea, notificat de noua șefă a Parchetului European să achite daunele morale de 300.000 de lei

3 Nou scandal în PSD! Păcăliții vor să dea în judecată partidul! Dăncilă a aprobat ca doar Plumb să primească ba…

4 Dăncilă, la DNA! Documentul care aruncă în aer PSD! Dragnea o reclamă pe Dăncilă că a fraudat banii UE și nu i…

5 S-o salte procurorii, că n-are imunitate! Dăncilă, denunțată de Dragnea pentru fraudă cu bani europeni! Acest …

recomandări

Te ia DNA: Chiru Cristian Florin

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tort cu dulceață de căpșuni, lemongrass și cremă fină de branză