Confruntarea pentru controlul Ucrainei: ruşii mobilizează 40.000 de trupe la graniţă, Kievul dă ultimatumuri

Confruntarea pentru controlul Ucrainei: ruşii mobilizează 40.000 de trupe la graniţă, Kievul dă ultimatumuri

Potrivit Ministerului de Interne de la Kiev, cinci separatişti proruşi au murit în urma intervenţiei Ucrainei. E prima oară când trupele ucrainene au folosit forţa pentru a recaptura teritoriile din Estul ţării, care au fost cucerite de către trupele separatiste proruse. Slaviansk şi alte oraşe au fost cucerite de forţe proruse din 6 aprilie, când au proclamat Republica Populară din Doneţk.

Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a acuzat Moscova că susţine terorismul de stat împotriva ţării sale.

Exerciţii militare la graniţa Ucrainei

După acţiunea ucraineană, Rusia a deschis exerciţii militare şi a mobilizat armata la graniţa cu Ucraina. Preşedintele Vladimir Putin a spus că “dacă regimul de la Kiev a început să folosească armata împotriva populaţiei, avem parte de o crimă serioasă”. El a spus că vor fi consecinţe pentru acest lucru, potrivit CNN.

La scurtă vreme după această declaraţie, ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, a spus că Rusia va mobiliza armata, potrivit RIA Novosti. “Suntem forţaţi să reacţionăm la această situaţie. Începând de astăzi, un batalion tactic va face exerciţii în zonele de Sud şi de Vest ale Rusiei, în apropierea graniţei cu Ucraina”, a spus Shoigu.

Ucraina a dat un ultimatum de 48 de ore Rusiei pentru a explica exerciţiile sale militare, dar regimul de la Kiev nu a spus care vor fi consecinţele dacă Rusia nu reacţionează.

Potrivit surselor militare, Rusia are 40.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina. Conflictul a continuat ieri, după de cinci separatişti au fost ucişi. Potirvit ministrului ucrainean de interne, Arsen Avakov, 70 de atacatori au încercat să fure arme dintr-o bază militară din Artemivsk. De asemenea, au existat conflicte şi în Mariupol. 30 de persoane ar fi intrat în Primăria din Mariupol cu bâte de baseball. Cinci oameni au fost ucişi.

Ofensiva, temperată de blindate ruseşti

Forţele speciale ucrainene au suspendat joi operaţiunea antiteroristă desfăşurată în oraşul Slaviansk, din cauza trupelor ruseşti, care se află deja la graniţele Ucrainei. Potrivit surselor din Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), riscul unei invazii armate ruseşti în Ucraina a crescut semnificativ în cursul zilei de joi. Presa rusă anunţa că o coloană de blindate ruseşti a plecat spre frontiera rusoucraineană, tancurile fiind observate la 100 de kilometri de frontieră.

De asemenea, mai mulţi localnici din oraşul ucrainean Slaviansk, regiunea estică Doneţk, scriau pe reţelele de socializare că pe transportoarele blindate ruseşti este inscripţionat mesajul „Misiune de pace“.

Obama cere sancţiuni mai mari

Prezent la Tokio în Japonia, preşedintele american Barack Obama a eliminat posibilitatea unei intervenţii militare în Ucraina, dar a avertizat că Statele Unite sunt hotărâte să impună mai multe sancţiuni Rusiei dacă nu respectă acordul de pe 17 apirlie.

“Exista posibilitatea ca Rusia să respecte acordul de la Geneva. Dacă vom mai vedea miliţii şi bărbaţi înarmaţi care preiau controlul asupra clădirilor, hărţuind populaţia care nu respectă deciziile lor şi care vor destabiliza regiunea, vom reacţiona dacă Rusia nu o face”, a spus Obama.

De asemenea, secretarul de stat american, John Kerry a spus că Rusia a refuzat să acţioneze după acordul de la Geneva. El a menţionat că se vorbeşte despre protestatari paşnici, dar aceştia au grenade şi arme automate. În plus, forţele pro-ruse au uniforme noi şi vorbesc într-un dialect rusesc.

“E clar, măcar o ţară îşi respectă cuvântul. Lumea a văzut că Rusia destabilizează regiunea”, a spus Kerry. Pe de altă parte, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a spus că autorităţile de la Kiev trebuie să facă primul pas şi a acuzat Occidentul că-i tratează pe ucraineni ca pe nişte îngeri.

Corespondentul Adevărul la Slaviansk, jurnalistul Mircea Barbu, relata ieri de la faţa locului: Se aud focuri de armă în centrul oraşului. Magazinele şi cafenelele sunt închise, după ce ministerul de Interne a cerut oamenilor să nu îşi părăsească casele. În oraş au fost instituite mai multe filtre de control, însă forţele de ordine ucrainene nu au reuşit să reia controlul asupra Slavianskului.

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/ucraina" target="_blank">View the story "Ucraina" on Storify</a>]

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”