Conservatorii Angelei Merkel câştigă alegerile în Saxonia, iar partidul antieuro intră în Parlament

Conservatorii Angelei Merkel câştigă alegerile în Saxonia, iar partidul antieuro intră în Parlament

Conservatorii cancelarului german Angela Merkel au câştigat alegerile legislative regionale de duminică în Saxonia, iar partidul antieuro Alternative für Deutschland (AfD) a intrat pentru prima dată în Parlamentul unui land, relatează AFP.

Angela Merkel (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Conform primelor rezultate parţiale prezentate de postul public de televiziune ZDF, creştin-democraţii (CDU) au obţinut 39,5 la sută din sufragii, iar AfD 9,6 la sută.

"Este un super rezultat", s-a felicitat Bernd Lucke, profesorul de economie care a fondat AfD în primăvara anului 2013. "Este momentul pentru un nou partid în Germania", a adăugat el.

Dacă creştin-democraţii au certitudinea că vor continua să guverneze acest land, aşa cum fac din 1990, ei vor trebui să găsească un nou partener de coaliţie, deoarece fostul lor aliat, Partidul Liberal (FDP), nu a atins pragul electoral de 5 procente necesar pentru a avea reprezentanţi în Parlament, obţinând doar 4,3 la sută din voturi.

Stânga radicală Die Linke rămâne a doua forţă politică din Saxonia, cu 18,6 la sută din sufragii, urmată de social-democraţi (SPD, 12,5 la sută), care ar urma să guverneze la Dresda cu CDU, aşa cum fac la nivel federal, la Berlin.

Verzii au obţinut 5,3 la sută, iar soarta partidului de extremă-dreapta NPD este incertă, rezultatele parţiale creditându-l cu 5 la sută.

AfD, care militează pentru desfiinţarea monedei euro, a înregistrat deja un succes la alegerile europene din 25 mai, când a obţinut şapte mandate de europarlamentar.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Bianca Drăgușanu, amantă, prostituată, psihopată…” / Daria Radionova l-a dat în fapt pe Alex Bodi!

2 Așa o fi?

3 Așa e!

4 VIDEO Actorul PSD George Ivaşcu, noul Mare Maestru al Marii Loji Naţionale din România

5 Uite dovada măsluirii! / „Marele document” care a făcut vâlvă ieri a fost adăugat ulterior cu pixul în registrul…