Coreea de Sud: Președinta a acceptat demisia premierului, vizat de o anchetă de corupție

Coreea de Sud: Președinta a acceptat demisia premierului, vizat de o anchetă de corupție

Președinta sud-coreeană Park Geun-Hye a acceptat luni demisia premierului Lee Wan-Koon, vizat de o anchetă de corupție, la fel ca alți câțiva membri ai anturajului său, relatează AFP. Șefa statului, aflată într-un turneu în America Latină în momentul în care premierul Lee Wan-Koon și-a anunțat demisia, a aprobat cererea acestuia la câteva ore după întoarcerea sa în Coreea de Sud, au precizat surse oficiale.

În Coreea de Sud, funcțiile premierului sunt în mare parte onorifice, cea mai mare parte a puterii revenindu-i președintelui.

Cu toate acestea, este vorba despre cel de-al doilea om în stat, iar demisia premierului la doar două luni de la preluarea mandatului reprezintă o nouă lovitură pentru președintă.

Dosarul de corupție a început cu sinuciderea unui important om de afaceri care, înainte să moară, a spus că i-a dat bani premierului, precum și altor două persoane apropiate președintei sud-coreene.

Sung Wan-Jong, fostul proprietar al unei companii aflate în faliment, s-a spânzurat în apropierea locuinței sale din Seul la 9 aprilie. În buzunarul său, anchetatorii au descoperit o listă cu numele a opt persoane, printre care și cele ale premierului și șefului de cabinet al președintei, în dreptul cărora se aflau sume despre care se presupune că le-ar fi fost oferite drept mită.

Premierul a negat toate acuzațiile, însă cererile privind demisia sa au devenit tot mai presante în ultimele zile.

Acest caz este o nouă lovitură pentru președinta Park Geun-Hye, a cărei popularitate a scăzut mult în sondaje după naufragiul feribotului Sewol în urmă cu un an, în care și-au pierdut viața 304 persoane. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…