Coreea de Sud: Președinta a acceptat demisia premierului, vizat de o anchetă de corupție

Președinta sud-coreeană Park Geun-Hye a acceptat luni demisia premierului Lee Wan-Koon, vizat de o anchetă de corupție, la fel ca alți câțiva membri ai anturajului său, relatează AFP. Șefa statului, aflată într-un turneu în America Latină în momentul în care premierul Lee Wan-Koon și-a anunțat demisia, a aprobat cererea acestuia la câteva ore după întoarcerea sa în Coreea de Sud, au precizat surse oficiale.

În Coreea de Sud, funcțiile premierului sunt în mare parte onorifice, cea mai mare parte a puterii revenindu-i președintelui.

Cu toate acestea, este vorba despre cel de-al doilea om în stat, iar demisia premierului la doar două luni de la preluarea mandatului reprezintă o nouă lovitură pentru președintă.

Dosarul de corupție a început cu sinuciderea unui important om de afaceri care, înainte să moară, a spus că i-a dat bani premierului, precum și altor două persoane apropiate președintei sud-coreene.

Sung Wan-Jong, fostul proprietar al unei companii aflate în faliment, s-a spânzurat în apropierea locuinței sale din Seul la 9 aprilie. În buzunarul său, anchetatorii au descoperit o listă cu numele a opt persoane, printre care și cele ale premierului și șefului de cabinet al președintei, în dreptul cărora se aflau sume despre care se presupune că le-ar fi fost oferite drept mită.

Premierul a negat toate acuzațiile, însă cererile privind demisia sa au devenit tot mai presante în ultimele zile.

Acest caz este o nouă lovitură pentru președinta Park Geun-Hye, a cărei popularitate a scăzut mult în sondaje după naufragiul feribotului Sewol în urmă cu un an, în care și-au pierdut viața 304 persoane. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 SURSE PSD, în pragul revoltei! Se pregătește debarcarea lui Ciolacu și excluderea Gabrielei Firea!

2 VIDEO El este pușcăriașul analfabet folosit de Antena 3 să-l atace pe Nicușor Dan!

3 Marile orașe unde primarii se știu deja. Cine sunt favoriți la București, Constanța, Pitești, Bacău

4 Atac mizerabil al PSD la adresa Elenei Lasconi, candidată la primăria Câmpulung. Deputată PSD: „În Muscel vene…

5 VIDEO „Să moară mama, 25.000 de euro am luat de la PSD”. Romică Țociu se laudă cu banii primiți la negru de la…