Creştere semnificativă a numărului susţinătorilor NATO în Ucraina

Creştere semnificativă a numărului susţinătorilor NATO în Ucraina

Numărul ucrainenilor favorabili aderării ţării lor la NATO a crescut foarte mult în acest an, după alipirea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia şi conflictul armat cu rebelii proruşi din estul ţării, relevă un sondaj publicat joi.

Aproape 44% din ucraineni sunt din acest moment favorabili aderării Kievului la NATO, faţă de numai 13% în 2012, potrivit unui studiu de opinie realizat în comun în septembrie de fundaţia Iniţiative democratice şi Institutul internaţional de sociologie din Kiev pe un eşantion reprezentativ de peste 2.000 de persoane.

"Este evident că această creştere a început din acest an. Aceasta este reacţia ucrainenilor la agresiunea militară rusă", a comentat pentru AFP o expertă a fundaţiei, Maria Zolkina.

"Noi nu am realizat sondaje pe această temă în 2013, dar studiile efectuate de alte institute de sondare nu au arătat vreo schimbare în raport cu anul precedent", a adăugat ea.

Doar între mai şi septembrie 2014 numărul susţinătorilor NATO a crescut cu 10 puncte, a subliniat Zolkina.

În schimb, numărul persoanelor care susţin pentru Ucraina statutul de ţară nealiniată aproape s-a înjumătăţit, trecând de la 42% în 2012 la 28% în mai, apoi la 22% în septembrie, potrivit acestui sondaj.

Aceeaşi tendinţă se observă şi în rândul susţinătorilor unui bloc militar cu Rusia (de la 26% la 13%, apoi la 15%), potrivit aceleiaşi surse.

Opiniile favorabile NATO sunt, în mod tradiţional, mai multe în regiunile vestice ale acestei foste republici sovietice, unde până la 78% din populaţie s-a exprimat pentru aderarea la Alianţa Nord-Atlantică. În Donbas, bastionul prorus din estul ţării şi teatrul unui conflict armat, această cifră nu atinge decât 6%.

Aproximativ 92% din ucrainenii pro-NATO văd aderarea la Alianţa Nord-Atlantică ca un mijloc de "garantare a securităţii" Ucrainei, potrivit acestui sondaj.

Conflictul armat din estul ţării s-a soldat cu peste 3.600 de morţi în şase luni. Kievul şi Occidentul acuză Kremlinul că îi sprijină deschis pe separatişti şi că a mobilizat trupe în Ucraina, însă Moscova neagă aceste acuzaţii.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu