Creșterea economiei Rusiei s-a oprit în septembrie, din cauza sancțiunilor

Creșterea economiei Rusiei s-a oprit în septembrie, din cauza sancțiunilor

Economia Rusiei, afectată de sancțiunile impuse de Occident, și-a încetat creșterea în septembrie, arată datele prezentate miercuri de Ministerul Economiei, transmite Dow Jones Newswires.

Rusia este în grafic pentru a raporta în 2014 cel mai redus ritm de creștere din 2009. Sancțiunile impuse companiilor rusești din sectorul bancar, energetic, militar au ca obiectiv penalizarea Rusiei pentru rolul său în conflictul din Ucraina. Statele Unite și Uniunea Europeană au anunțat măsuri de limitare a accesului la capital pentru Moscova.

Analiștii susțin că excluderea principalelor bănci ruse de stat de pe piețele europene de capital va duce la creșterea costurilor de finanțare, scăderea profiturilor și a capacității lor de creditare

Ministrul rus al Economiei, Alexei Ulyukayev, a anunțat că, în primele nouă luni din acest an, PIB-ul a urcat cu 0,8%, informează Interfax. Datele oficiale publicate luna trecută au arătat că în perioada ianuarie-august 2014 PIB-ul a urcat cu 0,8%, date care sugerează că economia a stagnat în septembrie.

Guvernul de la Moscova se așteaptă la un avans al PIB-ului de 0,5% în 2014, față de 1,2% în 2013, după aproape de un deceniu în care ritmul anual de creștere a fost de aproximativ 7%, înaintea crizei financiare.

Anul acesta, autoritățile de politică monetară de la Banca Centrală a Rusiei au majorat de trei ori rata dobânzii de referință pentru a reduce inflația, după ce escaladarea turbulențelor a condus la ieșiri masive de capital din Rusia, rubla s-a depreciat la un nivel record, iar ritmul de creștere al economiei a încetinit.

Interfax a publicat miercuri și declarația ministrului rus al Energiei, Alexander Novak, care și-a exprimat speranța că prețul barilului de țiței se va redresa la 90-110 dolari, pe termen mediu.

La bursa ICE Futures din Londra, în ultimele trei luni cotația barilului de petrol Brent a scăzut cu peste 20% iar marți se tranzacționa cu 86,22 dolari. Săptămâna trecută, cotația barilului de țiței Brent a coborât la cea mai scăzută valoare din ultimii aproape patru ani, pe fondul speculațiilor potrivit cărora majorarea furnizărilor din SUA ar exacerba excedentul de petrol pe plan global.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cică Stroe „chiloțarul” s-ar da la vitrega lui Vela

2 Gâdea a plecat subit din emisiune, luni seară, spunând că îi este rău / O fi intrat și la Antena 3?

3 Tudose, umilit de primarii PSD, la Iași!

4 „Ești o curvă, mi-ai furat bărbatul! Știu că acum este la tine și v-o trageți” / Caz stupefiant în Capitală. Soț…

5 Rareș Bogdan / Mă mâhnește faptul că USR se alătură PSD într-un demers absolut politicianist, propagandistic și…