Decesul lui Yasser Arafat: Magistrații francezi și-au încheiat informarea judiciară

Decesul lui Yasser Arafat: Magistrații francezi și-au încheiat informarea judiciară

Magistrații francezi care se ocupă de ancheta morții fostului lider palestinian Yasser Arafat au încheiat la finalul lunii aprilie etapa informării judiciare ce fusese deschisă pentru ''asasinat'', a anunțat marți Parchetul din orașul Nanterre, situat în apropiere de Paris, relatează AFP. ''Judecătorii de instrucție și-au încheiat informarea și dosarul a fost transmis pe 30 aprilie Parchetului'', care are la dispoziție trei luni pentru a-și prezenta rechizitoriul, a precizat Parchetul din Nanterre.

Experții mandatați de justiția franceză au respins încă o dată, la începutul anului, ipoteza unei otrăviri cu poloniu-210 a lui Yasser Arafat, decedat într-un spital de lângă Paris pe 11 noiembrie 2004.

Trei judecători din Nanterre au fost însărcinați în august 2012 cu o informare judiciară pentru ''asasinat'', după o plângere depusă de Souha Arafat, văduva lui Yasser Arafat, după descoperirea de urme de poloniu pe obiecte personale ale acestuia.

Mormântul lui Yasser Arafat, din Cisiordania, a fost deschis în noiembrie 2012 și au fost prelevate 60 de eșantioane, trimise spre analiză unui număr de trei echipe de experți din Elveția, Franța și Rusia.

Principala problemă pentru anchetatori este reprezentată de concentrația de poloniu-210 superioară mediei, o substanță foarte toxică, folosită la asasinarea fostului agent rus Aleksandr Litvinenko în 2006, la Londra.

În 2013, experții francezi și cei ruși au exclus ipoteza otrăvirii drept cauza morții lui Yasser Arafat. În opinia experților francezi, prezența unui gaz radioactiv natural (radon) în mediul extern ar explica concentrația ridicată de poloniu-210. Experții elvețieni, în schimb, au apreciat că teza otrăvirii este ''mai coerentă'' cu propriile rezultate.

O cerere prezentată de Souha Arafat pentru o contraexpertiză franceză a fost refuzată, dar judecătorii au decis să ''comande acelorași experți expertize complementare'', a explicat Parchetul din Nanterre la finalul anului trecut. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani