Erdogan: Tinerii turci știu de Einstein, dar nu și de savanții musulmani

Erdogan: Tinerii turci știu de Einstein, dar nu și de savanții musulmani

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a deplâns marți faptul că tinerii turci nu știu nimic sau aproape nimic despre savanții musulmani, dar știu totul despre personalități occidentale precum Albert Einstein, relatează AFP.

''Dacă îi întrebi cine este Einstein, fiecare tânăr are un cuvânt de spus. Dacă îi întrebi cine este Ibn Sina, majoritatea dintre ei nici măcar n-au auzit de el'', a afirmat Erdogan într-o intervenție la un forum al cadrelor didactice la Antalya (sud).

Avicenna, sau Ibn Sina, este un filosof, scriitor, medic și om de știință persan din Evul Mediu, iar Albert Einstein — geniul mondial al fizicii, laureat al Premiului Nobel în 1921.

Erdogan, care le-a cerut luna trecută școlilor să adopte o politică menită să pună în evidență contribuția islamului la științe și arte, a provocat din nou o controversă afirmând că America a fost descoperită de marinari musulmani cu mult timp înainte de genovezul Cristofor Columb în 1492, o teorie susținută de o minoritate infimă de teologi musulmani.

Președintele turc, cunoscut pentru discursurile sale ușor provocatoare, a criticat cultura populară și occidentală, plângându-se că în Turcia ''tinerii care țin minte numele unor vedete străine de muzică pop nu-și cunosc cultura, pentru care manifestă dispreț".

''Ei pot asculta Beethoven, dar trebuie să știe și despre Itri și Dede Efendi'', doi compozitori otomani ale căror opere sunt marcate de influențe din Orientul Mijlociu, a mai spus Erdogan.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Scene hard în Moldova / Premierul albanez a strâns-o în brațe pe Giorgia Meloni și a sărutat-o pe gât

2 Misterul morții spionilor înecați în Lacul Maggiore din Alpii Elvețieni: „A venit apocalipsa peste noi“ VIDEO

3 Soția fostului parlamentar Corneliu Bichineț a murit în somn, la Bruxelles

4 Misterul din noul pachet de ajutor american pentru Ucraina

5 Ce au discutat Regele Charles și șeful SRI în timpul ceremoniei de la Cotroceni