Erdogan: Turcia va "plăti prețul" masacrelor împotriva armenilor dacă istorici independenți o vor considera vinovată

Turcia este pregătită să "plătească prețul" dacă istorici independenți vor aprecia că este vinovată pentru masacrele comise împotriva armenilor la începutul secolului trecut, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan, el refuzând însă din nou să califice acele masacre drept "genocid", transmite AFP.

'Dacă rezultatele cercetărilor vor releva că am comis o crimă, dacă trebuie să plătim un preț pentru aceasta, vom lua măsurile necesare', a indicat șeful statului turc în timpul unui interviu televizat difuzat joi seară de postul public TRT.

Autoritățile turce au negat întotdeauna acuzațiile că Imperiul Otoman a comis masacre sistematice împotriva populației armene în timpul Primului Război Mondial. Ankara recunoaște moartea a circa 500.000 de armeni — care au susținut atunci Rusia, stat inamic al Turciei la acea vreme — în timpul luptelor sau din cauza foametei provocate de război. În schimb, la Erevan se vorbește despre un genocid în urma căruia au murit circa un milion și jumătate de armeni.

Într-un gest fără precedent, în luna aprilie 2014, Erdogan — atunci prim-ministru — a prezentat condoleanțe pentru armenii uciși, făcând referire la o 'durere comună', dar a exclus posibilitatea ca, odată cu manifestările de anul acesta dedicate marcării a 100 de ani de la evenimentele din 1915, să recunoască faptul că a existat un genocid.

'Nu suntem obligați ca la ordinul cuiva să recunoaștem așa-zisul genocid armean', a mai spus liderul turc în interviul de joi seară, conform relatării agenției France Presse. 'Nu putem accepta așa ceva', a insistat el.

'Dacă sunteți cu adevărat sinceri, lăsați istoricii să-și facă treaba', a continuat Erdogan. 'Noi ne-am deschis arhivele și le-am pus la dispoziție peste un milion de documente. Dacă Armenia are și ea arhive, atunci trebuie de asemenea să le deschidă. Apoi vom putea să ne așezăm la masă și să discutăm ca între lideri politici', a conchis președintele turc. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Cattani de România lovește din nou! Dosar penal la DNA în cazul achiziției de măști medicale de la …

2 Mafie pe față! / Mandatul de arestare în lipsă emis pe numele lui Iorgulescu Jr. a fost anulat pe motiv de viciu…

3 Guvernul Orban a hotărât: Urmează o perioadă de sacrificii uriaşe pentru toată lumea, cu excepţia bugetarilor

4 Milițianul Neluțu, care a infectat zeci de persoane la spitalul Gerota din Capitală, a fost externat pe ascuns…

5 Cei „12 apostoli” ai dezinformării despre coronavirus au ajuns și în România

recomandări

Te ia DNA: Gabriel Oprea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

America literară - o hartă a celor mai bune cărți pentru fiecare stat - partea I