Erdogan: Turcia va "plăti prețul" masacrelor împotriva armenilor dacă istorici independenți o vor considera vinovată

Erdogan: Turcia va "plăti prețul" masacrelor împotriva armenilor dacă istorici independenți o vor considera vinovată

Turcia este pregătită să "plătească prețul" dacă istorici independenți vor aprecia că este vinovată pentru masacrele comise împotriva armenilor la începutul secolului trecut, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan, el refuzând însă din nou să califice acele masacre drept "genocid", transmite AFP.

'Dacă rezultatele cercetărilor vor releva că am comis o crimă, dacă trebuie să plătim un preț pentru aceasta, vom lua măsurile necesare', a indicat șeful statului turc în timpul unui interviu televizat difuzat joi seară de postul public TRT.

Autoritățile turce au negat întotdeauna acuzațiile că Imperiul Otoman a comis masacre sistematice împotriva populației armene în timpul Primului Război Mondial. Ankara recunoaște moartea a circa 500.000 de armeni — care au susținut atunci Rusia, stat inamic al Turciei la acea vreme — în timpul luptelor sau din cauza foametei provocate de război. În schimb, la Erevan se vorbește despre un genocid în urma căruia au murit circa un milion și jumătate de armeni.

Într-un gest fără precedent, în luna aprilie 2014, Erdogan — atunci prim-ministru — a prezentat condoleanțe pentru armenii uciși, făcând referire la o 'durere comună', dar a exclus posibilitatea ca, odată cu manifestările de anul acesta dedicate marcării a 100 de ani de la evenimentele din 1915, să recunoască faptul că a existat un genocid.

'Nu suntem obligați ca la ordinul cuiva să recunoaștem așa-zisul genocid armean', a mai spus liderul turc în interviul de joi seară, conform relatării agenției France Presse. 'Nu putem accepta așa ceva', a insistat el.

'Dacă sunteți cu adevărat sinceri, lăsați istoricii să-și facă treaba', a continuat Erdogan. 'Noi ne-am deschis arhivele și le-am pus la dispoziție peste un milion de documente. Dacă Armenia are și ea arhive, atunci trebuie de asemenea să le deschidă. Apoi vom putea să ne așezăm la masă și să discutăm ca între lideri politici', a conchis președintele turc. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...