Erdogan: Vizele pentru cetățenii turci împiedică dezvoltarea relațiilor turistice cu România

Erdogan: Vizele pentru cetățenii turci împiedică dezvoltarea relațiilor turistice cu România

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat miercuri că în prezent vizele pentru cetățenii turci împiedică dezvoltarea relațiilor turistice cu România, fiind de părere că, dacă acestea vor fi eliminate, cu siguranță și numărul turiștilor turci care vor vizita țara noastră va crește. "De câte ori venim în România nu simțim că suntem străini, ne simțim între prieteni, în casa prietenilor noștri și acest lucru se datorează interesului românilor față de turismul din Turcia. 425.000 de turiști români au vizitat anul trecut Turcia. Acest lucru l-am spus și în plenul delegațiilor și, dacă se va renunța la viză, sigur că și numărul turcilor care va vizita România va crește. Vizele împiedică dezvoltarea relațiilor turistice și, din păcate, turcii nu pot veni în România", a declarat Erdogan, după întâlnirea avută la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis.

El a arătat că volumul schimburilor comerciale dintre România și Turcia relevă o construcție normală, precizând că acesta se ridică în prezent la 6,3 miliarde dolari, obiectivul fiind atingerea a 10 miliarde de dolari.

"Investitorii turci se află în România de 20 de ani și, dacă privim, ei au realizat investiții în valoare de 10 miliarde dolari, considerăm că sunt insuficienți. De asemenea, oamenii de afaceri români fac investiții în Turcia și am dori ca țările noastre să pătrundă împreună pe terțe piețe și, în felul acesta, să devină și mai puternice", a spus președintele Turciei.

Erdogan a menționat că există firme care doresc să facă noi investiții în România, subliniind că, dacă oamenii de afaceri vor fi sprijiniți, acest lucru va contribui la ridicarea nivelului de dezvoltare a relațiilor dintre Turcia și România și vor fi asigurate locuri de muncă pentru un număr mare de români.

Potrivit președintelui Turciei, centrele culturale Yunus Emre de la București, cât și de la Constanța, colaborând cu Centrul Dimitrie Cantemir de la Istanbul, vor putea să contribuie la dezvoltarea relațiilor culturale dintre țările și popoarele Turciei și României.

În opinia președintelui Klaus Iohannis, cooperarea în domeniul economic și comercial reprezintă un atu în relațiile dintre România și Turcia.

"Turcia este cel mai mare partener comercial al României, în afara Uniunii Europene, și al cincilea partener la nivel global. Va trebui să valorificăm împreună, prin soluții creative și eficiente, potențialul acestui parteneriat", a afirmat Iohannis, în conferința de presă comună susținută cu omologul turc.

Șeful statului român a arătat că cele două țări vizează extinderea cooperării bilaterale în proiecte economice pe piețe din alte zone, cum ar fi Asia Centrală și Caucaz.

Iohannis a menționat că România va prelua, în semestrul al doilea al acestui an, președinția Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră, direcțiile prioritare fiind dezvoltarea profilului economic al organizației și o mai strânsă cooperare în domenii precum mediul, infrastructura și afacerile interne.

"Continuitate și predictibilitate — acestea sunt coordonatele politicii externe pe care eu am asumat-o, iar ele trebuie să se manifeste în toate aspectele, atât în cadrul organismelor la care suntem parte, cât și în relația bilaterală. Am asigurat partenerii turci că pot conta pe noi în acest sens", a conchis Iohannis. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina