Exerciții militare maritime ruso-chineze 'fără precedent' în Extremul Orient, pe fondul manevrelor NATO în Europa

Exerciții militare maritime ruso-chineze 'fără precedent' sunt prevăzute să înceapă joi în Extremul Orient, acestea având loc pe fondul manevrelor aeriene ale NATO în Europa, cele mai importante de la încheierea Războiului Rece, scrie newsru.com.

La aceste exerciții comune, care au loc în Golful Petru cel Mare de lângă Vladivostok, iau parte 22 de nave de război, submarine, nave auxiliare, 20 de avioane, peste 500 de pușcași marini și 40 de vehicule blindate, după cum a precizat comandantul șef adjunct al forțelor maritime ruse, viceamiralul Aleksandr Fedotenkov.

Obiectivul acestor exerciții, care vor dura până la 28 august, este îmbunătățirea organizării de operațiuni comune pe mare, pe uscat și în aer, a indicat purtătorul de cuvânt al Flotei ruse din Pacific, căpitanul Roman Martov, citat de agenția TASS. El a subliniat că aceste exerciții sunt cel mai ample din ''istoria recentă a cooperării dintre cele două flote'', iar viceamiralul Aleksandr Fedotov le-a calificat ca fiind 'fără precedent'.

Exercițiile de lângă Vladivostok constituie a doua etapă a manevrelor comune ruso-chineze 'Cooperarea maritimă — 2015', prima etapă având loc în luna mai în Marea Mediterană. Ministerul rus al Apărării declara atunci că exercițiile militare ruso-chineze nu sunt îndreptate împotriva unei alte țări și nu au legătură cu situația politică din regiune.

Newsru.com notează că exercițiile maritime ruso-chineze din Extremul Orient au loc în același timp cu cel mai mare exercițiu aerian al NATO în Europa de la încheierea Războiului Rece, exercițiu care se desfășoară pe teritoriul Germaniei, Italiei, Bulgariei și României și la care participă aproape 5.000 de militari din 11 țări membre ale Alianței.

Unii experți, comentând această competiție nedeclarată dintre Rusia și Occident în privința numărului de exerciții militare ce au loc în contextul crizei din Ucraina, au avertizat că o astfel de demonstrație a puterii militare crește probabilitatea unui război în Europa, mai scrie newsru.com. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Eu rămân, Mafia va pleca! / Vela îl aduce pe Berbeceanu să-i țină spatele după ce a fost amenințat de…

2 Informație / 30 de filiale județene ale Pro România își negociază trecerea la PSD. Tudose: Ponta va rămâne de po…

3 Mafia din MAI, în corzi! Mesajul lui Traian Berbeceanu!

4 ALERTĂ / Firea a băgat Capitala României în faliment? STB a depus garanție la Fisc sediul și parcul de autobuze …

5 Când scapă statul român de porcii plantați de Dragnea în funcții cheie? Citiți și voi ce-a făcut ăsta!

recomandări

Te ia DNA: Chiru Cristian Florin

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

10+ Gustări speciale pentru seara Oscarurilor