Franţa a plătit 18 milioane de dolari pentru eliberarea jurnaliştilor luaţi ostatici în Siria

Franţa a plătit 18 milioane de dolari pentru eliberarea jurnaliştilor luaţi ostatici în Siria

Franţa ar fi plătit suma de 18 milioane de dolari în schimbul eliberării celor patru jurnalişti francezi răpiţi în iunie 2013 în Siria şi eliberaţi săptămâna trecută, potrivit săptămânalului german Focus, o informaţie dezminţită "în mod categoric" de către Paris.

Franţa a plătit 18 milioane de dolari pentru eliberarea jurnaliştilor luaţi ostatici în Siria (Imagine: Shutterstock)

Suma, trimisă la Ankara de către ministrul francez al Apărării Jean-Yves Le Drian, a fost plătită răpitorilor prin intermediul serviciilor secrete turceşti, scria Focus în ediţia de sâmbătă, citând surse apropiate NATO la Bruxelles..

Potrivit unor experţi NATO, spionajul francez a fost informat încă de la începutul luării de ostatici unde erau deţinuţi cei patru jurnalişti, însă a renunţat la o intervenţie, din cauza confruntărilor armate care devastează Siria, potrivit revistei.

Cabinetul Ministerului Apărării a ţinut să dezmintă, pentru AFP, aceste afirmaţii.

"Guvernul dezminte în mod categoric informaţii publicate în săptămânalul citat şi reiterează poziţia Franţei în problema eliberării ostaticilor, exprimată sâmbăta trecută de către Laurent Fabius", a declarat această sursă.

După eliberarea, weekendul trecut, a celor patru jurnalişti, ţinuţi captivi aproximativ zece luni în Siria, ministrul francez de Externe Laurent Fabius a declarat că "statul francez nu plăteşte răscumpărări".

"Este un principiu foarte important, pentru ca alţi răpitori să nu fie tentatţi să răpească alte persoane. Totul decurge prin negocieri, discuţii", a insistat, de asemenea, preşedintele francez François Hollande.

Didier François, reporter la postul francez de radio Europe1, şi fotograful Edouard Elias au fost răpiţi la nord de Alep, pe 6 iunie 2013. Nicolas Hénin, reporter la săptămânalul francez Le Point, şi Pierre Torrès, un fotograf independent, au fost răpiţi pe 22 iunie, la Raqqa.

Ei au fost găsiţi de către o patrulă turcă, în noaptea de 19 spre 20 aprilie, în zona neutră de la frontiera dintre Turcia şi Siria, în apropierea orăşelului turc Akçakale (sud-est).

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...