Franța a semnat acorduri în valoare de 10 miliarde de euro cu Arabia Saudită (premierul Valls)

Franța a semnat acorduri în valoare de 10 miliarde de euro cu Arabia Saudită (premierul Valls)

Franța a semnat acorduri, contracte și scrisori de intenție în valoare de 10 miliarde de euro cu Arabia Saudită, a anunțat marți prim-ministrul Manuel Valls, aflat într-o vizită la Riad, transmite AFP. Acordurile încheiate privesc sectoarele energiei, sănătății, agro-alimentar, maritim, de armament, dar și domeniul sateliților. În ce privește infrastructura, înțelegerile vizează gestionarea rețelei de apă din Riad (pentru 3 miliarde de euro), transportul urban (metroul din Riad, pentru un miliard de euro), distribuția de energie în Jeddah (un miliard de euro).

Un alt acord semnat marți se referă la crearea unui fond saudit de 2 miliarde de euro destinat investițiilor în întreprinderi mici și mijlocii franceze, mai ales în domeniile IT și surselor de energie regenerabilă.

În domeniul agro-alimentar, a fost ridicat embargoul asupra cărnii de vită din Franța, astfel încât 37 de firme vor putea exporta din nou în Arabia Saudită.

În ce privește sectorul de armament, Riadul va comanda până la sfârșitul anului 30 de nave de patrulare rapide franceze.

Aceasta este cea de-a treia vizită a unor responsabili francezi de rang înalt în Arabia Saudită în ultimele luni.

La 24 ianuarie, președintele François Hollande s-a deplasat la Riad pentru a prezenta personal condoleanțe după decesul regelui Abdallah. Șeful statului francez a fost, de asemenea, invitat de onoare la summitul din 5 mai al Consiliului de Cooperare al Golfului, la finalul căruia a fost încheiat un 'parteneriat special' cu Franța, notează AFP.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Suntem distruși, fraților! / 25% dintre profesorii României provin de la Spiru Haret! 40% dintre profesorii din …

2 Cartea Proastei, la fel ca ea: Plină de erori de scriere, gramaticale, dezacorduri

3 ULTIMA ORĂ Noi reguli la schimbarea furnizorului de energie electrică / Consumatorii casnici vor trebui să comun…

4 Manda apare ca suspect într-un dosar la DNA, clasic pentru PSD

5 VIDEO Dacă făcea un pesedist asta, toată lumea înjura cu năduf...