Franța și Suedia cer un mecanism permanent de împărțire a refugiaților prin cote obligatorii

Premierii Franței și Suediei, Manuel Valls și Stefan Lofven, au cerut vineri după o întrevedere avută la Stockholm un acord 'permanent' pentru împărțirea 'solidară' a refugiaților între statele Uniunii Europene, relatează agențiile EFE și DPA.

'Europa se confruntă cu o provocare fără precedent din cauza refugiaților și trebuie să-și arate valorile. Am prezentat un plan împreună cu Germania și mă bucur că se discută propunerea noastră. Încă nu avem consens, dar există o majoritate favorabilă', a spus Valls la o conferință de presă.

El a insistat că important este să existe o împărțire a refugiaților între toate țările membre pe baza 'solidarității' și o înregistrare eficientă a refugiaților la frontierele UE, admițând că summitul european extraordinar va fi decisiv în acest sens. 'Trebuie să colaborăm cu țările de tranzit și să avem o politică de repatriere a imigranților economici pe care UE nu îi poate accepta. Este necesar să avem controlul asupra frontierelor noastre, altfel va fi amenințat tot sistemul Schengen', a continuat premierul francez.

Omologul său suedez i-a împărtășit punctul de vedere, susținând că a sosit momentul ca toate țările din UE să-și împartă responsabilitățile pentru ca actuala situație 'inacceptabilă' să nu mai continue.

Pe de altă parte, amândoi au apreciat că este 'inacceptabil' și împotriva valorilor europene să se facă o diferențiere între refugiați pe baza religiei lor.

În urma solicitării Germaniei și Franței, Comisia Europeană a întocmit un plan de împărțire prin cote obligatorii a 120.000 de imigranți, pe lângă cei 40.000 pe care liderii europeni au convenit în luna iunie să-i redistribuie în mod voluntar. Dar planul nu a putut fi adoptat la Consiliul extraordinar Justiție și Afaceri Interne (JAI) de săptămâna trecută, mai ales ca urmare a opoziției statelor est-europene, și va fi rediscutat la următorul Consiliu JAI, ce va avea loc marți și va fi urmat a doua zi de un summit european extraordinar.

Între timp, Germania a amenințat țările care nu acceptă cotele obligatorii că va impus un vot prin majoritate calificată în JAI — pentru ca aceste țări să nu poată bloca instituirea cotelor — și că le vor fi tăiate fondurile europene dacă nu preiau refugiații menționați în planul Comisiei. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Eu rămân, Mafia va pleca! / Vela îl aduce pe Berbeceanu să-i țină spatele după ce a fost amenințat de…

2 Informație / 30 de filiale județene ale Pro România își negociază trecerea la PSD. Tudose: Ponta va rămâne de po…

3 Mafia din MAI, în corzi! Mesajul lui Traian Berbeceanu!

4 ALERTĂ / Firea a băgat Capitala României în faliment? STB a depus garanție la Fisc sediul și parcul de autobuze …

5 Când scapă statul român de porcii plantați de Dragnea în funcții cheie? Citiți și voi ce-a făcut ăsta!

recomandări

Te ia DNA: Chirica Daniel Claudiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

O româncă a călătorit prin toată lumea să facă poze cu femei frumoase din 37 de țări