Franța/Marșul solidarității: Cel puțin 600.000 de oameni au manifestat în provincie împotriva terorismului

Franța/Marșul solidarității: Cel puțin 600.000 de oameni au manifestat în provincie împotriva terorismului

În afara marșului uriaș organizat la Paris, cel puțin 600.000 de oameni defilau duminică după-amiază în mai multe orașe franceze împotriva terorismului, dintre care aproape o treime la Lyon, al treilea oraș al Franței, potrivit unui bilanț provizoriu publicat de AFP.

Între 150.000 și 200.000 de oameni manifestau la Lyon, cel puțin 100.000 la Bordeaux (sud-vest), peste 60.000 la  Rennes (vest) și la Marsilia (sud-est), după ce sâmbătă 700.000 de oameni au manifestat în întreaga Franță.

La Lyon, itinerariul inițial a trebuit extins pentru a putea cuprinde pe toată lumea. 'Je suis Charlie, pentru libertatea de exprimare', se putea citi pe un afiș purtat de jurnaliști și de polițiști, ca omagiu adus echipei de la săptămânalul satiric Charlie Hebdo, ținta unui atentat sângeros soldat miercuri cu 12 morți.

La Marsilia, al doilea oraș din Franța, unde o primă manifestație adunase sâmbătă 45.000 de oameni, circa 60.000 de persoane au defilat în apropiere de Vieux Port, potrivit prefecturii. 'Mă aflu aici din mai multe motive, pentru libertatea presei, pentru respectul față de semeni...', a declarat Aziz Malki, în vârstă de 66 de ani.

Circa 60.000 de oameni au mărșăluit la Saint-Etienne (centru) pentru libertatea de exprimare și împotriva fanatismului. O mobilizare uriașă a avut loc și la Perpignan (sud), unde 40.000 din cei 110.000 de locuitori au defilat în tăcere, întreruptă doar de aplauze.

La Bordeaux, cei 100.000 de manifestanți au ținut un minut de reculegere, într-una din cele mai mari marșuri care au avut loc în oraș de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Câteva mii de oameni au manifestat și la Strasbourg (est), mulți dintre ei însoțiți de copii. 'Je suis Charlie, sunt toate victimele imbecilității umane', se citea pe o pancartă.

La Clermont-Ferrand (centru), cel puțin 30.000 de oameni au defilat purtând în mâini desenele mai multor caricaturiști sau drapele franceze. În fruntea marșului, pe o imensă banderolă albă stătea scris cu negru 'liberté.égalité.fraternité'.

Din cauza diferenței de fus orar, primul marș din această duminică a avut loc în Noua Caledonie, unde 4.000 s-au strâns la Nouméa.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Antonia m-a întrebat dacă fac sex anal, iar Velea m-a scuipat și m-a înjurat de morți!”

2 „Aici e România, sunteți nebuni la cap?” / Interlopii români, război fără precedent cu mafia albaneză după ce te…

3 De citit!

4 Categoria „valori” / Așa arată casele interlopilor / Adrian Beleaua se laudă pe TikTok cu foișorul din curte

5 Soțul i-a luat copiii, iar sora a vândut-o proxeneților / Iadul trăit de o româncă, în Spania / A fost salvată de …