Garry Kasparov: Atât timp cât Putin este la putere, nu va fi pace în Europa

Garry Kasparov: Atât timp cât Putin este la putere, nu va fi pace în Europa

Atât timp cât Vladimir Putin va fi președinte al Rusiei, nu va fi pace în Europa, a declarat opozantul rus Garry Kasparov, fost campion mondial la șah, într-un interviu acordat luni agenției EFE, el considerând de asemenea că 'Putin va muri la Kremlin'.

La deschiderea 'Forumului pentru Libertate', care a reunit la Oslo activiști în domeniul drepturilor omului, intelectuali și opozanți din mai multe state, în special din Rusia, Cuba și Venezuela, Kasparov a avertizat Uniunea Europeană că nu este posibilă 'o coexistență pașnică cu un dictator care se comportă precum un animal de pradă'.

Putin "este însetat de sânge și nu se va opri, el are nevoie de conflicte. Este singurul mod în care poate convinge publicul rus că este indispensabil', a susținut fostul campion la șah, care a renunțat în anul 2005 la această activitate pentru a se alătura mișcării prodemocrație din Rusia.

'Nu se poate opri, pentru că în clipa în care s-ar opri, s-ar considera slab în ochii rușilor. Din acest motiv, orice i s-ar oferi, singura sa opțiune este să continue conflictele', a insistat Kasparov. Aceste conflicte 'pot fi de intensitate redusă, cum se întâmplă acum, sau pot fi mai agresive, dar Europa trebuie să înțeleagă faptul că, atât timp cât Putin este la putere, nu va fi pace', a susținut el.

Kasparov va publica în luna octombrie o carte intitulată 'Winter is Coming' ('Vine iarna'), în care descrie apariția 'unui nou fel de război rece' în ultimele decenii, după euforia căderii Zidului Berlinului și a destrămării Uniunii Sovietice.

De asemenea, el atrage atenția asupra necesității ca 'Europa să fie unită în fața lui Putin', mai ales că există în statele europene numeroși adepți ai găsirii unui compromis cu Rusia, aceștia considerând că o confruntare cu Moscova este contraproductivă.

Fostul campion mondial la șah a apreciat în continuare că toate 'dictaturile sunt slabe', întrucât fundamentul lor este frica, și a cerut Uniunii Europene și Statelor Unite să acționeze pentru a-i convinge pe oficialii, militarii și oamenii de afaceri ruși 'să facă ceva împotriva lui Putin, întrucât cu acesta la putere nici ei nu au un viitor'.

Totuși, întrebat ce crede despre viitorul Rusiei cu Putin la putere, Kasparov a părut mai degrabă pesimist, arătându-se convins că 'Putin va muri la Kremlin'. 'Putin nu are o viață politică și nici personală în afara Kremlinului. Din acest motiv, se va agăța de scaunul de la Kremlin până la sfârșitul vieții. Dacă acest lucru se va petrece mai devreme sau mai târziu, nu știu. Ce este bine este că nici Putin nu știe', a mai spus opozantul rus în interviul acordat agenției spaniole de presă. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cică Stroe „chiloțarul” s-ar da la vitrega lui Vela

2 „Ești o curvă, mi-ai furat bărbatul! Știu că acum este la tine și v-o trageți” / Caz stupefiant în Capitală. Soț…

3 Tudose, umilit de primarii PSD, la Iași!

4 Scandal sexual în una dintre cele mai bogate familii din lume. Suma primită de garda de corp de la Prinţesa Ha…

5 Păduchele din frunte / Ghiță, în coasta președintelui Vucic la înmormântarea patriarhului Serbiei