Germania cere o contribuție comună la securizarea Schengen și plata de compensații financiare de țările ce refuză cotele de imigranți

Cancelarul german Angela Merkel va propune miercuri, la reuniunea Consiliului European, o reformă a zonei Schengen astfel încât toate statele membre ale acestui spațiu să contribuie la securizarea frontierei externe, în timp ce la reuniunea de marți a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) Germania va susține propunerea ca țările ce nu acceptă să primească imigranți în baza unor cote obligatorii să plătească 6.500 de euro pentru fiecare imigrant refuzat, transmite agenția EFE.

Conform unor surse guvernamentale de la Berlin, solicitarea privind contribuția comună la securizarea frontierei externe a spațiului Schengen va fi punctul cheie pe care șefa guvernului de la Berlin îl va susține la summitul european extraordinar dedicat crizei refugiaților. Fără o consolidare a securității frontierei externe, zona Schengen este în pericol, au indicat sursele citate.

Dacă în prezent monitorizarea și protejarea frontierei externe a spațiului Schengen revin exclusiv țărilor ce dețin respectiva frontieră, executivul german apreciază că în contextul actualului val migrator masiv venit dinspre țările Africii, Asiei și Orientului Mijlociu formula actuală nu mai este funcțională și se impune cooperarea, coordonarea și o mai bună integrare la acest capitol între statele spațiului Schengen. Prin urmare, Berlinul va sprijini consolidarea Agenției europene pentru supravegherea frontierelor (Frontex).

Un alt punct important pe care cancelarul Merkel îl va susține la summit va fi 'susținerea politică și economică a statelor vecine' cu Siria, principala sursă de refugiați. Esențială va fi cooperarea cu Turcia, țara ce găzduiește cel mai mare număr de refugiați sirieni (circa două milioane) și locul de unde aceștia pleacă înspre Europa, Berlinul dorind dezvoltarea unui 'dialog în mod clar consolidat' cu guvernul turc. În viziunea guvernului german, discuțiile cu Ankara trebuie să aibă în vedere mai ales securizarea frontierei dintre Turcia și Grecia și găsirea unor formule consensuale pentru stabilizarea situației în Siria.

Atât Uniunea Europeană, cât și Turcia doresc încetarea conflictului armat din Siria, dar au opinii diferite asupra căilor de urmat pentru realizarea acestui obiectiv, au recunoscut sursele intervievate de EFE.

Cât despre cotele obligatorii de împărțire a migranților între statele UE, inițiativă susținută intens de Germania, sursele citate au menționat că această chestiune nu se află pe agenda summitului european, soluționarea ei revenind Consiliului JAI.

Conform acelorași surse, miniștrii de interne vor discuta posibilitatea ca statele membre care 'temporar nu sunt în măsură' să primească refugiați să suporte costurile întreținerii acestora în alte state din blocul comunitar. Potrivit presei germane, ar fi vorba despre o plată unică de 6.500 de euro pentru fiecare refugiat din cota impusă, măsură pe care guvernul german nu o consideră ca fiind o penalizare.

În mod normal, astfel de decizii în Consiliul JAI ar trebui adoptate prin consens, dar Germania a obținut sprijinul președinției luxemburgheze a UE de a se recurge la un vot prin majoritatea calificată dacă nu va fi găsită o soluție unanim acceptată, mai multe state din estul Europei (România, Ungaria, Polonia, Republica Cehă, Slovacia și Letonia) manifestându-se împotriva cotelor obligatorii de refugiați. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Citiți și voi ce măcel pun la cale Firea și Cercel!

2 ULTIMA ORĂ / Documentul care-l înfundă pe Arafat / Sursă: Procurorii DNA trebuie să facă un singur lucru

3 Amănunte / Fotografia a fost făcută luni în biroul premierului / Surse spun că autorul ar fi Ionel Dancă, șeful Ca…

4 Așa o fi? Șeful Cancelariei premierului prins într-o afacere patronată de controversatul șef de la Resurse Min…

5 BREAKING / Președintele interimar al Senatului, pesedistul Cazanciuc, cere CCR să îl scape pe Tăriceanu de cel m…

recomandări

Te ia DNA: BĂDULESCU ALINA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

America literară - o hartă a celor mai bune cărți pentru fiecare stat - partea I