Grecia: Peste 7.000 de manifestanți contra austerității, la Atena

Grecia: Peste 7.000 de manifestanți contra austerității, la Atena

Peste 7.000 de persoane, potrivit poliției, s-au adunat duminică seară în centrul Atenei pentru a protesta față de politica de austeritate, în ajunul unui summit european de care depinde viitorul Greciei în zona euro, transmite AFP.

Manifestanții au primit vizita unor personalități din cadrul partidului la putere Syriza, ca președinta parlamentului, Zoe Konstantopoulou, sau ministrul energiei, Panagiotis Lafazanis, într-o piață împodobită cu mai multe bannere pe care se putea citi: "Dacă nu-i oprim (pe creditori), ei nu se vor opri", "Nu monedei euro" sau "Nu puteți șantaja poporul, țara nu e de vânzare".

"În această seară manifestăm contra politicii de austeritate. Sprijinim guvernul ca să obțină cel mai bun acord posibil pentru greci. Un acord care să ne ducă pe calea dezvoltării economice și să ne permită să trăim cu demnitate. Altfel, nu folosește la nimic să trăim în Europa", a rezumat Panagiota Bleta, o scriitoare în vârstă de 40 de ani.

Creditorii Greciei — UE, BCE, FMI — "îmi omoară speranțele și visele și vreau ca prim-ministrul nostru să știe că suntem alături de el. În această seară (duminică) și mâine (luni), el , dar nu e singur, dansăm împreună cu el", a explicat Dimtra Skiahou, în vârstă de vreo 50 de ani, angajată în sectorul privat.

"Nu mai rezistăm în această situație. Nu doar din cauza violenței economice pe care (creditorii) ne-o administrează, dar și a violenței psihologice la care ne supun", a adăugat ea.

Costas, un pensionar, și-a manifestat convingerea că "Tsipras nu va da înapoi, pentru că altfel este decesul lui politic".

Miercuri, 7.000 de persoane au manifestat la Atena în sprijinul guvernului. A doua zi însă, aproape tot atâtea s-au adunat, de asemenea în fața clădirii parlamentului, pentru a cere ca guvernul Tsipras să nu își asume riscul ieșirii din zona euro.

Alte manifestații de sprijin în favoarea guvernului elen au avut loc la sfârșitul săptămânii în mai multe orașe din Europa, ca Paris, Berlin, Roma, Bruxelles sau Amsterdam, în contextul în care luni seară, la Bruxelles, va avea loc un summit european excepțional văzut ca singura posibilitate ca Grecia să evite intrarea în incapacitate de plată la sfârșitul lunii. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ultimele cifre din sondaje: PNL câștigă detașat. AUR intră în Parlament / PSD nu trece de 25%, USR PLUS nu trece…

2 Serverele ASESOFT, confiscate de FBI?

3 Eurodeputata PSD, imbecila de Grapini, amenință cu judecata Times New Roman pentru gluma asta!

4 Fraților, nevasta ăstuia s-a supărat că i-a luat doar un apartament de 200.000 de euro pe Faleză, la Constanța…

5 VIDEO Se deschide circulația pe Autostrada A10 Sebeș - Turda, Lot 1, cu restricții și lucrări rămase de execut…