Grecii au întâmpinat cu un sentiment de ușurare, dar și cu multă furie, vestea acordului cu creditorii

Grecii au întâmpinat cu un sentiment de ușurare, dar și cu multă furie, vestea acordului cu creditorii

Grecii au întâmpinat vestea ajungerii, luni, la un acord cu creditorii cu un amestec de ușurare și multă furie, îndreptată mai ales împotriva Germaniei, după ce a devenit clar că țara lor va fi nevoită să suporte și mai multă austeritate, care ar putea fractura guvernul și declanșa reacții de respingere, notează Reuters.

Prim-ministrul Alexis Tsipras va reveni la Atena pentru a câștiga sprijin în favoarea unui acord care a sfârșit prin a fi mai dur decât propunerile pe care grecii le-au respins cu o majoritate categorică la referendumul din 5 iulie. Pe Tsipras îl așteaptă zile în care va trebui să aplaneze disensiunile din propriul partid, Syriza, probabil prin excluderea unor radicali, și să preseze pentru adoptarea legilor de reformă în parlament.

După vestea privind acordul, pe lângă titlurile dimineții, din cotidienele elene nu au lipsit referiri la Al Doilea Război Mondial, acestea făcând front comun împotriva a ceea ce consideră a fi încercările Berlinului de a umili Grecia pentru a o pedepsi pentru rezistența ei la o nouă serie de tăieri.

Grecii au reacționat vehement în special la propunerea ministrului german de finanțe, Wolfgang Schaeuble, de ieșire temporară a Greciei din zona euro, pe care mulți o vedeau similară cu o expulzare pe ascuns. 'Grecia la Auschwitz, Schaeuble vrea un holocaust în Europa', a scris cotidianul Demokratia.

De altfel, ocupația germană din timpul războiului a devenit o temă foarte prezentă în lunile de negocieri tot mai dificile între Atena și creditorii internaționali. Președintele legislativului elen a cerut, la un moment dat, despăgubiri de război din partea Berlinului și a înființat o comisie care să calculeze valoarea actuală a unui împrumut pe care Grecia a fost forțată să-l acorde Germaniei în timpul ocupației.

'Scufundați țara, ordonă Wolfgang Schaeuble', a titrat cotidianul de stânga Efimerida Ton Syntakton. 'Germanii se întorc, nu cu forța tancurilor lor, ci cu puterea economiei lor. Vor să-și impună politicile asupra guvernelor unei Europe presupus unite. Răzbunătorul domn Schaeuble și-a dezvăluit planul pentru o ieșire pe cinci ani a Greciei din zona euro', a comentat publicația citată.

În cursul serii, în centrul Atenei se vor aduna protestatari împotriva acordului cu creditorii, iar, în plus, radicalii din Syriza se pregătesc de luptă. 'După 17 ore de negocieri, liderii zonei euro au încheiat un acord care este umilitor pentru Grecia și poporul său. Este un nou plan de salvare mai dur care reinstalează troica și menține țara într-un statut de colonie datornică sub o custodie a UE condusă de Germania', a reacționat aripa radicală de stânga, într-un comunicat postat pe pagina sa de internet.

'Poporul grec nu trebuie să devină dezamăgit, dimpotrivă, trebuie să-și păstreze încăpățânarea, așa cum a făcut-o la referendum și la protestele de pe tot cuprinsul țării pentru un 'Nu' până la capăt. Un 'Nu' pentru a lupta cu planul de salvare, cu neoliberalismul și cu austeritatea care sunt instituționalizate în zona euro', mai spun radicalii din Syriza. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa