Imagini dramatice - Un film îi arată pe liceeni glumind înaintea naufragiului feribotului sud-coreean: Devine un fel de Titanic. Ce face căpitanul? - VIDEO

Imagini dramatice - Un film îi arată pe liceeni glumind înaintea naufragiului feribotului sud-coreean: Devine un fel de Titanic. Ce face căpitanul? - VIDEO

O înregistrare video realizată de un liceean cu telefonul mobil îi arată pe colegii acestuia glumind în legătură cu Titanicul înainte de naufragiul feribotului sud-coreean, care a provocat moartea a sute de persoane.

Imagini dramatice - Un film îi arată pe liceeni glumind înaintea naufragiului feribotului sud-coreean: Devine un fel de Titanic. Ce face căpitanul?

Aceste imagini au fost surprinse la 16 aprilie, dimineaţa, de un liceean în vârstă de 17 ani, al cărui cadavru a fost găsit de scafandri în epava feribotului, alături de telefonul mobil.

Pe înregistrarea difuzată de presa sud-coreeană la cererea tatălui liceeanului, tinerii glumesc când feribotul se înclină spre dreapta.

Nimic nu pare să afecteze croaziera. Liceenii sunt în excursie şcolară, echipajul se vrea calm şi niciun ordin de evacuare nu este dat.

"Salvaţi-mă", se amuză un liceean, în timp ce altul sugerează postarea filmului pe Facebook.

"Devine un fel de Titanic", glumeşte un al treilea.

Telefonul arată că Park Su-Hyeon a început să filmeze la ora locală 08.52, cu câteva minute înainte ca echipajul Sewol să trimită primul mesaj de ajutor.

După 11 minute, liceenii încă erau veseli. Unul dintre ei consideră, pe un ton afectat, că este timpul să îşi transmită ultimele dorinţe. Alţii se întreabă dacă incidentul va fi prezentat în jurnalul de ştiri.

Ulterior, tinerii sunt cuprinşi încet de angoasă şi confuzie, ei realizând gravitatea situaţiei.

Unui liceean îi tremură picioarele şi simte că i se face rău. Un altul reacţionează mirat la ordinele de a-şi pune vestele de salvare.

"Nu înţeleg. Să ne punem vestele de salvare? Asta înseamnă că vaporul este pe cale să se scufunde?".

Feţele tinerilor sunt neclare.

Pe tot parcursul înregistrării se poate auzi echipajul care le ordonă la difuzoare să rămână acolo unde sunt.

"Ce face căpitanul?"

Căpitanul şi 14 marinari care au supravieţuit catastrofei au fost arestaţi, fiind suspectaţi că au întârziat să dea ordinul de evacuare astfel că, atunci când acest ordin a fost dat, vaporul era mult prea înclinat pentru a le permite liceenilor să iasă.

Ofiţerul a explicat că a vrut să împiedice pasagerii să sară în mare înainte de sosirea ajutoarelor şi să se înece.

"Ce face căpitanul?", se întreabă un liceean în înregistrarea video.

Dintre cei 476 de pasageri aflaţi la bordul Sewol, 325 erau liceeni de la aceeaşi instituţie şcolară, care mergeau pe insula Jeju.

Bilanţul naufragiului era vineri de 226 de morţi şi 76 de dispăruţi.

Înregistrarea video riscă să alimenteze furia familiilor victimelor în faţa gravelor disfuncţionări, incompetenţei şi reglementării defectuoase.

Căpitanul de facto al feribotului - aflat în concediu în momentul accidentului - le-a declarat anchetatorilor că a avertizat în zadar compania în legătură cu problemele grave de stabilitate ale navei.

Compania Chonghaejin Marine Co. a cumpărat în 2012 nava care era în serviciu de 18 ani. Ea a construit cabine suplimentare care i-au alterat echilibrul şi i-au redus capacitatea de a rezista unei furtuni.

Paza de coastă a difuzat o înregistrare video în care căpitanul Lee Joon-Seok, în vârstă de 69 de ani, aflat la comanda vaporului în dimineaţa de 16 aprilie, în timp ce încerca să părăsească nava lăsând pasagerii în urma lui.

Ancheta trebuie să stabilească dacă feribotul era supraîncărcat în timp ce listele de pasageri ar fi fost incomplete şi inexacte.

Întrebat, vineri, la încheierea audierii de către anchetatori dacă o supraîncărcare ar putea explica naufragiul, un oficial al companiei care deţine feribotul a răspuns simplu: "Da".

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria