Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Investigație a Congresului SUA privind deficiențele spionajului american, care nu a avertizat despre planurile Rusiei în Siria

Congresul SUA a demarat o investigație în legătură cu deficiențele în activitatea serviciilor secrete americane care au fost prinse, din nou, pe picior greșit în privința intervenției Rusiei în Siria, exprimându-și preocuparea față de ritmul lent cu care spionajul a descifrat scopul și intenția ofensivei militare ruse, au declarat joi pentru Reuters surse din legislativul american.

La o săptămână după ce Rusia a intervenit în războiul civil din Siria prin lansarea unei campanii de atacuri aeriene, comisiile pentru serviciile de informații din Senatul și Camera Reprezentanților SUA intenționează să analizeze în ce măsură comunitatea de spionaj a trecut cu vederea sau a judecat greșit semne critice de avertisment privind intențiile Moscovei în Siria.

Această nouă anchetă survine după ce agențiile de informații americane 'au ratat' anexarea 'neașteptată' a Crimeii de către Rusia în martie 2014 și construcția de către China a insulelor artificiale în zona disputată din Marea Chinei de Sud, amintește agenția de presă menționată.

Deși agențiile de spionaj americane au încercat să-și intensifice colectarea de informații despre Rusia, după criza din Ucraina, acestea continuă să se lupte cu resurse insuficiente din cauza accentul pus pe combaterea terorismului în Orientul Mijlociu și în Afganistan și Pakistan.

Totuși, lansarea operațiunilor aeriene de către Rusia în Siria nu a fost o 'surpriză' pentru Casa Albă, după cum recunoaște un responsabil american, sub rezerva anonimatului, indicând că serviciile secrete americane au urmărit cu atenție cum președintele rus Vladimir Putin a consolidat în ultimele săptămâni prezența militară a Rusiei în Siria, fapt care a determinat Washingtonul să critice și să ceară explicații Moscovei.

Dar agențiile de informații și administrația SUA au fost surprinse de viteza și agresivitatea cu care Putin a utilizat forțele sale aeriene în Siria, precum și în legătură cu țintele atacate de ruși, între care grupări ale rebelilor sirieni sprijinite de SUA.

'Ei (agenții de informații) au văzut o parte din ceea ce se întâmplă, dar nu au putut aprecia amploarea', a declarat un oficial american, sub rezerva anonimatului.

Decizia bruscă a Rusiei de a-și intensifica implicarea militară în criza siriană a provocat dubii asupra strategiei lui Obama Orientul Mijlociu și a pus în lumină o erodare a influenței Statelor Unite în regiune. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Sursele puterii PSD. Toți românii cu minte și suflet ar trebui să citească acest articol

2 VIDEO Înregistrări care vor arunca în aer PSD! RISE Project anunță dezvăluiri fără precedent!

3 VIDEO S-a detonat NUCLEARA! Cum s-a pus la cale LINȘAREA mediatică a șefei DNA!

4 BREAKING! Curtea Supremă, lovitură MORTALĂ pentru CCR? Pică toate deciziile care au UCIS Justiția?

5 ALERTĂ Codrin Ștefănescu anunță că PSD va modifica legile pentru ca magistrații care au „greșit” față de corup…

recomandări

Te ia DNA: Dan Iulian Idolu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Top 10 piscine din lume