Japonia: Zeci de parlamentari vizitează controversatul sanctuar Yasukuni

Japonia: Zeci de parlamentari vizitează controversatul sanctuar Yasukuni

Zeci de parlamentari au vizitat marți dimineață sanctuarul Yasukuni din Tokyo unde sunt omagiați cei aproximativ 2,5 milioane de soldați căzuți pentru Japonia, printre care și criminali de război, un gest care riscă să provoace nervozitate la Beijing și Seul, în perspectiva discuțiilor tripartite, scrie AFP.

Un număr de 73 de parlamentari și 96 de reprezentanți ai altor senatori și deputați s-au deplasat de dimineață în acest lăcaș de cult shintoist plin de verdeață, situat în centrul capitalei nipone.

Vizita au avut loc într-un moment în care premierul Shinzo Abe trebuie să aibă luna viitoare întrevederi cu liderii Chinei și Coreii de Sud.

Astfel de pelerinaje sunt obișnuite în această perioadă a anului pentru festivalul de toamnă Yasukuni. Duminică, doi miniștri au fost în vizită din același motiv. Shinzo Abe s-a abținut, însă a făcut o ofrandă.

"Pentru că sesiunea parlamentară s-a încheiat, grupul a fost mai puțin important de această dată, însă ne-am rugat și ne-am exprimat respectul nostru sincer", a declarat fostul ministru al sănătății Hidehisa Otsuji care a condus delegația.

El a ținut să adauge că premierul Abe nu ar trebui să se lipsească de posiblitatea de a merge la Yasukuni.

"Cred că nu ar fi rău dacă ar vizita sanctuarul din timp în timp, însă decizia îi aparține", a spus el.

Reputația controversată a lăcașului — considerat de China și Coreea de Sud ca simbolul imperialismului japonez din prima jumătate a secolului XX — este dată de faptul că acolo au fost înscrise în secret, în 1978, numele a 14 criminali de război condamnați de aliați la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Aceste nume au fost adăugate lângă ale celor 2,5 milioane de soldați japonezi care s-au jertfit pentru țară de la jumătatea secolului al XIX-lea.

Shinzo Abe, un naționalist convins, a mers în persoană la Yasukuni, la sfârșitul lui decembrie 2013, pentru a marca primul an al noului său mandat de prim-ministru. Această primă vizită a unui șef al guvernului japonez după 2006 a provocat nervozitate la Beijing și Seul, ale căror relații cu Tokyo sunt, de asemenea, afectate de diferende teritoriale, dar și supărarea Washingtonlui, marele aliat al Japoniei.

Fiecare pelerinaj al parlamentarilor sau miniștrilor stârnesc furia Chinei și a Coreii de Sud care consideră că Japonia nu a exprimat regrete suficiente și sincere pentru atrocitățile comise de soldații săi în cursul celui de-Al Doilea Război Mondial. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea prezintă una dintre schemele prin care s-a devalizat România

2 Ce șanse mai sunt să fie amânate alegerile parlamentare din 6 decembrie / De ce a aruncat președintele pisica pe…

3 Trendul din sondaje: PNL începe să scadă, PSD, staționar / USR PLUS e pe creștere, Pro România se scufundă

4 Cine este „Barosanul”? România, într-un document al unei jurnaliste de investigații legat de afacerile dubioas…

5 Mulțumită, Firea anunță că 3,3 milioane lei dați de UE pentru batrânii din cămine sunt gestionați de Iftene, u…