Juncker îi acuză pe premierii Renzi și Cameron că-și mint cetățenii în chestiunea bugetului

Juncker îi acuză pe premierii Renzi și Cameron că-și mint cetățenii în chestiunea bugetului

Noul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a acuzat marți pe premierii italian și britanic, Matteo Renzi și David Cameron, că-și mint cetățenii în problema negocierilor bugetare purtate de liderii europeni, relatează AFP.

'Nu mi-a plăcut modul în care s-au comportat unii prim-miniștri după summit', a afirmat Juncker în timpul unei audieri în Parlamentul European pe tema rezultatelor ultimei reuniuni a liderilor UE. 'Am luat notițe și când compar ce s-a spus în sală cu ce s-a spus în exterior constat că declarațiile nu coincid', a explicat el. 'I-am spus lui Matteo Renzi că eu nu sunt în fruntea unui grup de birocrați. Sunt președintele Comisiei Europene, o instituție politică, și vreau ca premierii să respecte această instituție', a continuat șeful executivului european.

Dacă Barroso, fostul președinte al Comisiei, 'ar fi ascultat numai birocrații, atunci bugetul Italiei ar fi fost tratat într-o manieră complet diferită', a susținut mai departe Juncker, la câteva zile după decizia executivului comunitar de a nu respinge proiectul de buget propus de guvernul de la Roma.

La ultimul Consiliu European, premierul Renzi a criticat Comisia condusă de Barroso pentru că i-a trimis o scrisoare prin care-l atenționa asupra unei 'devieri importante' a bugetului Italiei pe anul 2015 față de regulile bugetare europene și îi cerea să opereze modificări. În final, guvernul italian a revizuit proiectul și a promis o reducere a deficitului cu 0,3% din PIB, față de 0,1% cât era în proiectul inițial.

Juncker a criticat și modul în care premierul Cameron a prezentat opiniei publice britanice obligația ca Marea Britanie să-și suplimenteze cu 2,1 miliarde de euro contribuția pe anul în curs la bugetul comunitar, ca urmare a creșterii PIB-ului acestei țări, plată pe care Cameron refuză să o aprobe.

'Nu este o problemă britanică, ci a întregii Uniuni Europene, și trebuie să găsim un răspuns general', a insistat Juncker, amintind că 'impactul (recalculării contribuției la bugetul european n.red) este mai mare pentru bugetul altor state decât pentru cel al Marii Britanii'.

Summiturile europene 'sunt făcute pentru a rezolva problemele, nu pentru a le amplifica', a conchis noul șef al Comisiei Europene.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ești o incompetentă și o dobitoacă, fă nenorocito!” / Doctorița Andreea Moldovan, agresată de masturbatoa…

2 Culisele demiterii lui Voiculescu / Barna a rămas bujbe!Variantele luate în calcul de USR-PLUS

3 Așa o fi?

4 Cine sunt cei 19 membri ai misteriosului Grup de Comunicare Strategică / 12 dintre ei au grade militare

5 Gunoaiele României / Azi, Radu Cristescu, escrocul patentat care tinde să devină portavocea PSD