Justificarea interceptărilor efectuate de administraţia Bush după septembrie 2001 a fost publicată

Justificarea interceptărilor efectuate de administraţia Bush după septembrie 2001 a fost publicată

Departamentul american al Justiţiei a publicat două note care detaliază justificarea legală a administraţiei Bush de a supraveghea, fără mandat, convorbirile telefonice şi mesajele americanilor.

Justificarea interceptărilor efectuate de administraţia Bush după septembrie 2001 a fost publicată (Imaggine: Mediafax Foto/AFP)

Documentele, publicate vineri seara, se referă la un program secret denumit Stellar Wind, care a început după 11 septembrie 2001, în cadrul luptei împotriva terorismului lansată de administraţia Bush.

El a permis Agenţiei de Securitate Naţională (NSA) să obţină date din comunicaţiile presupuşilor membri Al-Qaida sau presupuşilor apropiaţi ai acestei organizaţii, interceptate nu numai în Statele Unite, ci şi în străinătate.

"Chiar şi pe timp de pace, în absenţa unei intervenţii în Congres, preşedintele are puterea constituţională inerentă, în acord cu al patrulea amendament (al Constituţiei americane), să ordone supravegherea informaţiilor în străinătate fără mandat", scrie asistentul procurorului general într-o notă de 108 pagini datată 6 mai 2004.

Documentul a fost obţinut de grupul de apărare a drepturilor American Civil Liberties Union.

A doua notă, datată 16 iulie 2004, se referă la o decizie a Curţii Supreme din urmă cu două săptămâni, care cerea justificări suplimentare cu privire la programul Stellar Wind.

Programul a fost pus sub controlul tribunalului desemnat să supravegheze operaţiunile serviciilor de informaţii (FISA) în 2007, respectiv la şase ani după ce a fost lansat. El a fost invocat pentru prima dată de New York Times în 2005.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Alegerea lui Iordache este nulă? Pentru funcția de președinte al Consiliului Legislativ sunt necesa…

2 PSD, ultima crimă / Iordache va fi ales astăzi preşedintele Consiliului Legislativ. Mandatul e pe viaţă

3 Augustin Zegrean / Votul pentru șefia Consiliului Legislativ este nul

4 Primele semne ale apropierii dintre PSD și USR PLUS

5 Noi informații / USR PLUS, scor peste așteptări la parlamentare / PSD și PNL merg cap la cap / Struțocămila lui Pont…