LISTA candidaţilor propuşi pentru funcţii în Comisia Europeană

LISTA candidaţilor propuşi pentru funcţii în Comisia Europeană

Statele membre ale Uniunii Europene au desemnat candidaţii pentru posturi în viitoarea Comisie Europeană, condusă de Jean-Claude Juncker, relatează AFP, prezentând lista propunerilor.

AUSTRIA

Johannes Hahn, 56 de ani. În prezent, comisar pentru Politică Regională, Hahn speră să ocupe acelaşi post în echipa condusă de Juncker. Hahn a fost ministru al Cercetării şi Ştiinţei în guvernul austriac în perioada 2007 - 2010.

CEHIA

Vera Jurova, în vârstă de 49 de ani, este licenţiată în Filosofie şi Drept şi a deţinut postul de ministru al Dezvoltării Regionale.

CROAŢIA

Neven Mimica, 61 de ani. Diplomat de carieră, în prezent comisar pentru Protecţia Consumatorilor, Mimica a făcut parte din Partidul Social-Democrat şi a fost ministru al Integrării Europene.

ESTONIA

Andrus Ansip, 57 de ani. Fost comunist, Ansip a fost premier liberal în intervalul 2005 - 2014.

FINLANDA

Jyrki Katainen are 42 de ani şi a fost premier conservator în perioada 2011 - 2014. În 2008, Financial Times l-a desemnat pe Katainen "cel mai bun ministru al Finanţelor din Europa".

Adversarii îl acuză pe Katainen că a agravat criza economică din Finlanda prin aplicarea politicilor de austeritate.

FRANŢA

Pierre Moscovici, în vârstă de 56 de ani, fost ministru de Finanţe, speră să primească un post economic în viitoarea Comisie Europeană.

GERMANIA

Gunther Oettinger, 60 de ani, actual comisar al Energiei şi fost ministru creştin-democrat în landul Bade-Wurtemberg, speră că obţină portofoliul Comerţului.

GRECIA

Dimitris Avramopoulos, 61 de ani, ministru al Apărării, apropiat al premierului conservator Antonis Samaras, este în prezent vicepreşedinte al Partidului Noua Democraţie.

ITALIA

Federica Mogherini, 41 de ani, este în prezent ministru de Externe şi speră să primească postul de Înalt reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

IRLANDA

Phil Hogan, în vârstă de 54 de ani, a fost ministru al Mediului începând din martie 2011, fiind criticat pentru impunerea de impozite suplimentare pe apă şi pe proprietăţile imobiliare.

LETONIA

Valdis Dombrovskis, 42 de ani, a fost prim-ministru în perioada 2009 - 2013. Dombrovskis a demisionat după prăbuşirea acoperişului unui complex comercial, un accident soldat cu 54 de morţi.

LITUANIA

Vytenis Andriukaitis, 62 de ani, este născut în Siberia (Rusia), unde părinţii lui au fost deportaţi de sovietici. Fost chirurg, Andriukaitis a deţinut funcţia de ministru al Sănătăţii.

MALTA

Karmenu Vella, 64 de ani, a deţinut funcţia de ministru al Turismului.

MAREA BRITANIE

Jonathan Hill are 54 de ani şi este cunoscut ca fiind un eurosceptic moderat. A fost consilier politic al premierului John Major în momentul semnării Tratatului de la Maastricht.

POLONIA

Radoslaw Sikorski are 51 de ani şi este prezentat ca fiind candidatul ideal pentru funcţia de Înalt reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

PORTUGALIA

Carlos Moedas, 43 de ani, a jucat un rol important în negocierile cu Troica (CE-BCE-FMI) pentru planul de asistenţă financiară destinat Portugaliei.

SLOVACIA

Maros Sefcovici, în vârstă de 47 de ani, a deţinut postul de vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru Relaţiile instituţionale.

SLOVENIA

Ljubljana a propus trei personalităţi pentru postul de comisar UE, favorit fiind premierul în funcţie Alenka Bratusek, în vârstă de 44 de ani.

SPANIA

Miguel Arias Cañete are 64 de ani şi a deţinut funcţia de ministru al Agriculturii.

SUEDIA

Cecilia Malmström, 46 de ani, actual comisar UE pentru Afaceri Interne. Mandatul său a fost marcat de polemici privind incapacitatea Europei de a gestiona fluxurile de imigranţi.

UNGARIA

Tibor Navracsics, 48 de ani, deţine de câteva luni funcţia de ministru de Externe şi este un apropiat al premierului conservator Viktor Orban. A deţinut postul de ministru al Justiţiei în perioada 2010-2014. La un moment dat, i-a cerut comisarului UE Viviane Reding să se abţină de la "declaraţii publice lipsite de fundament".

ROMÂNIA

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX că a transmis scrisoarea prin care Dacian Cioloş este propus pentru un nou mandat de comisar european din partea României, pentru portofoliul Agriculturii. Pasionat de agricultură din tinereţe, Cioloş a studiat agronomia în Franţa, notează AFP.

CANDIDAŢI POTENŢIALI

BELGIA

Printre numele vehiculate în Belgia pentru postul de comisar UE este cel al lui Didier Reynders, actualul ministru de Externe, al eurodeputatei creştin-democrate Marianne Thyssen şi al comisarului UE al Comerţului, Karel De Gucht (liberal).

BULGARIA

Sofia nu a făcut nicio propunere până acum, dar este vehiculat numele comisarului UE pentru Asistenţă Umanitară, Kristalina Gheorghieva.

REPUBLICA CIPRU

Guvernul de la Nicosia a desemnat candidatul, dar numele nu a fost făcut public.

DANEMARCA

Guvernul danez a transmis propunerea, dar numele nu a fost făcut public. Presa a speculat că propunerea daneză este Christine Antorini, actual ministru al Educaţiei.

OLANDA

Printre numele vehiculate este cel al ministrului de Finanţe, Jeroen Dijsselbloem, şi cel al ministrului de Externe, Frans Timmermans.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 9 lucruri pe care să NU le faci dacă ești în Grecia, în concediu. Sunt considerate insultătoare sau respingăto…

2 PSD, dovada corupției crase! / Muistul sclemberist Teodorovici, artizanul afacerii! / Comisia Europeană a întrerup…

3 Ziua în care Anna Lesko a rupt internetul...

4 Așa o fi?

5 Şeful Corpului de Control al Poliţiei Române, „pedepsit” să-şi stabilească singur sancţiunea după ce a fost pr…