Lugovoi și Kovtun, proveniți din aceeași școală militară și manipulatori de poloniu

Lugovoi și Kovtun, proveniți din aceeași școală militară și manipulatori de poloniu

Andrei Lugovoi și Dmitri Kovtun, cei doi ruși acuzați că l-ar fi otrăvit pe ex-agentul FSB Aleksandr Litvinenko, la Londra, în 2006, provin din aceeași școală militară și au trecut prin KGB sau armată înainte de a deveni parteneri de afaceri, relatează AFP. Pentru justiția britanică nu există nicio îndoială că cei doi bărbați au transportat poloniul-210 care l-a ucis pe Litvinenko. Ei au acționat 'fără motiv personal', dar știind că 'manipulează o 'otravă mortală' cu 'intenția de a ucide'.

Comanditarii acțiunii lor fac parte, cu 'foarte mare probabilitate', din conducerea FSB, noua denumire a serviciilor secrete rusești, mai precizează judecătorul britanic Robert Owen.

Cei doi indivizi, vizați de justiția britanică încă din 2007, au dezmințit întotdeauna acuzațiile.

Ambii sunt fii de militari și se cunosc din anii 1970, când erau copii. 'Locuiam în aceeași clădire, în care familiile noastre primiseră apartamente. Tații noștri erau prieteni', a declarat Dmitri Kovtun de la Moscova justiției britanice.

Ambii au frecventat la Moscova Școala superioară de comandament militar a Sovietului Suprem. Născut în 1965, Kovtun o va absolvi în 1986, iar Lugovoi — născut în 1966 — în 1987.

Apoi, drumurile lor s-au despărțit: Dmitri Kovtun a plecat la post în Cehoslovacia, iar apoi în Germania de Est, în timp ce Lugovoi a fost integrat în prestigiosul regiment al Kremlinului, subordonat Direcției a 9-a a KGB, care asigura securitatea înalților demnitari ai partidului.

După destrămarea URSS, Lugovoi și-a păstrat atribuțiile în aceeași structură care nu și-a schimbat decât numele în FSB și a devenit numărul 2 în asigurarea securității premierului de atunci, Egor Gaidar.

În 1995, drumul său se intersectează cu cel al lui Boris Berezovski, unul dintre oligarhii economiei ruse care se îmbogățise prin privatizări abuzive în anii 1990 și care a preluat controlul asupra canalului de televiziune semipublic ORT.

Andrei Lugovoi a condus atunci 'serviciul de securitate' al canalului ORT. În acele vremuri de lupte crâncene între oligarhi, fiecare își utiliza propriul serviciu de securitate în care lucrau numeroși foști membri ai serviciilor secrete pentru a spiona, compromite, doborî adversarii.

Condamnat la 15 luni închisoare în 2001 pentru că încercase să facă să evadeze un apropiat al lui Berezovski, el se lansează în afaceri după executarea pedepsei. În 2007, Lugovoi afirma că deține parțial o uzină care producea băuturi tradiționale.

Dar dacă Kovtun a rămas o prezență discretă când s-a declanșat scandalul după moartea lui Aleksandr Litvinenko, Andrei Lugovoi și-a multiplicat interviurile, exercițiu în care excela.

În decembrie 2007, el a obținut alegerea sa ca deputat în Duma (camera inferioară a Parlamentului) pe lista partidului de extremă-dreaptă LDDR al lui Vladimir Jirinovski. De atunci, el s-a consacrat mandatului său de deputat.

Lugovoi este desemnat de Londra ca principalul suspect în asasinarea lui Aleksandr Litvinenko, dar președintele Vladimir Putin îl decorează în martie 2015 pentru 'importanta sa contribuție la dezvoltarea sistemului parlamentar rus și pentru rolul său activ în legislație'.

Parcursul lui Dmitri Kovtun după prăbușirea URSS este mai sinuos. Potrivit fostei sale soții, care a depus mărturie în fața justiției germane, el ar fi dezertat din armată în 1992 pentru a rămâne în Germania și ar fi ocupat până în 2003 mai multe locuri de muncă precare în Hamburg.

'Între 1986 și 2003, nu l-am întâlnit pe Lugovoi decât de trei ori', a declarat Kovtun justiției britanice.

Reîntâlnindu-se la Moscova în 2003, cei doi s-au asociat în diverse afaceri care i-au dus la Londra în octombrie 2006.

Ei s-au întâlnit de mai multe ori cu Aleksandr Litvinenko, în special la 1 noiembrie 2006, într-un bar al unui hotel din Londra. În acea zi, fostul agent FSB s-a contaminat bând ceai în compania lor. Urme de poloniu au fost găsite în avioanele și camerele hotelurilor prin care au trecut Lugovoi și Kovtun, atât când s-au dus, cât și la întoarcerea de la Londra.

După declanșarea scandalului, cei doi bărbați — ei înșiși contaminați cu poloniu — au fost internați în același spital, iar apoi drumurile lor s-au despărțit din nou. 'Nu am mai avut nicio relație cu Andrei Lugovoi din 2009', a declarat Dmitri Kovtun anchetatorilor.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale