Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Majoritatea germanilor doresc ieșirea Greciei din zona euro (sondaj)

Majoritatea cetățenilor Germaniei - 52% - doresc ieșirea Greciei din zona euro, atestă rezultatele unui sondaj de opinie desfășurat de postul de televiziune ZDF, date publicității vineri, informează agenția de presă TASS.

În același timp, 40% dintre respondenți au răspuns afirmativ la întrebarea dacă Grecia, care se confruntă cu o profundă criză, ar trebui să-și mențină statutul de membru în uniunea monetară, iar 8% au ezitat să dea un răspuns.

Se remarcă tendința spre o tot mai puțină înțelegere din partea germanilor față de politica premierului grec Alexis Tsipras. Doar cu o lună în urmă, situația era invers: pentru integritatea zonei euro se pronunțau 52% dintre germani, 41% doreau ieșirea Greciei din zona euro, iar 7% nu se pronunțau.

În ultima vreme, politicieni greci pun tot mai des problema ca Germania să-i plătească Greciei reparații pentru crimele comise de național-socialiștii germani în anii celui de-Al Doilea Război Mondial, ceea ce a influențat, probabil, atitudinea germanilor în sondaje. Potrivit estimărilor unor parlamentari greci, Germania trebuie să-i plătească statului grec 7,1 miliarde de dolari la valoarea din 1938, adică 108 miliarde de euro la prețurile actuale.

La Berlin, aceste cereri sunt considerate ilegitime, fiind invocat precedentul juridic din 2012 privind cereri asemănătoare formulate de Italia față de Germania, cereri care nu au fost satisfăcute. În afară de aceasta, Berlinul invocă acordul 'Doi plus patru' privind reglementarea definitivă a problemelor referitoare la Germania.

Mass-media germane încearcă să califice cererile grecilor ca fiind 'șantaj moral', deoarece grecii încearcă să facă presiuni asupra unor aspecte dureroase pentru germani: crimele comise de fasciști în timpul celui de-Al Treilea Reich. În paralel, este exprimat un punct de vedere conform căruia în acest fel premierul Greciei, Alexis Tsipras, încearcă să deturneze atenția comunității de la problemele noului guvern, care nu este în stare să-și onoreze promisiunile electorale.

La rândul său, ministrul de finanțe al Germaniei, Wolfgang Schauble, nu a exclus ieșirea Greciei din zona euro. El a explicat că întreaga răspundere pentru o decizie sau alta aparține Greciei. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 BRRR! Au intervenit AMERICANII! Filmul contracronometru al salvării Sorinei și abuzul de pe aeroport. Amănunt…

2 RoMAFIA Discuție despre o ȘPAGĂ de 500.000 de euro în biroul lui Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor

3 HOPA! Radu Tudor, Antena 3, o acuză pe Dăncilă de TRĂDARE în favoarea Rusiei! „Vă dați seama cine conduce Româ…

4 Document Grindeanu, cu consiliera în Insulele Azore!

5 SURSE Ponta negociază cu Dăncilă nominalizarea Dacianei Sârbu pentru postul de comisar european. Adică nevastă…

recomandări

Te ia DNA: Valentin Constantin Bretfelean

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

O româncă a călătorit prin toată lumea să facă poze cu femei frumoase din 37 de țări