Marșul solidarității: Aproape 1,5 milioane de participanți la Paris, peste un milion în provincie; zeci de mii în întreaga lume (sinteză)

Marșul solidarității: Aproape 1,5 milioane de participanți la Paris, peste un milion în provincie; zeci de mii în întreaga lume (sinteză)

Marșul împotriva terorismului și de solidaritate cu victimele atentatelor din Paris reunește între 1,3 și 1,5 milioane de oameni pe străzile capitalei franceze, potrivit unui mesaj publicat duminică pe contul său de Twitter de unul dintre organizatori, transmite AFP.


'Fantastica Franță! Mi s-a spus că am fi între 1,3 și 1,5 milioane (de oameni) la Paris', a scris François Lamy, deputat socialist și fost ministru. Chemarea la marș a fost lansată de partidele de stânga și de dreapta și a fost susținută de guvern, menționează AFP.

'Sunt Charlie, evreu, polițist', 'Libertate, egalitate, desenați, scrieți', 'Sunt musulman, dar nu sunt terorist' — au scandat participanții la mitingul din Paris. La acest marș au participat peste 50 de șefi de stat și de guvern din întreaga lume. A fost cel mai mare marș din capitala Franței de după eliberarea Parisului.

Ministerul de Interne a apreciat că marșul este de o amploare 'fără precedent' și a adăugat că este imposibil de oferit un bilanț oficial al participării din Paris. 'Manifestanții sunt dispersați pe un perimetru mai mare decât itinerariile prevăzute inițial', a menționat ministerul.

Totodată, în orașele din întreaga Franță au defilat peste un milion de oameni, între care între 150.000 și 200.000 la  Lyon (centru-est), 115.000 la Rennes (vest), cel puțin 100.000 la Bordeaux (sud-vest), iar, în sud, 60.000 la Marsilia și 40.000 la  Perpignan. Peste tot, la marșuri au participat mult mai mulți oameni decât prevăzuseră inițial autoritățile franceze, notează AFP, care amintește că Franța are o populație de 66 de milioane de locuitori.

Însă marșuri de solidaritate au avut loc în întreaga lume. La Madrid s-a cântat La Marseillaise, la Londra s-a defilat cu drapele franceze, la Bruxelles oamenii au mărșăluit împotriva urii. Mii de oameni din Europa și din întreaga lume și-au manifestat duminică solidaritatea cu Franța îndoliată, scrie France Presse.

La Bruxelles, circa 20.000 de oameni au mărșăluit sub sloganul 'Împreună împotriva urii'. În fruntea cortegiului se aflau personalități politice, din mass media și din mediul de afaceri. Desenatorul vedetă Philippe Geluck (Le Chat) a fost și el prezent, precum și reprezentanți ai asociațiilor musulmane și evreiești.

La Berlin, între 8.000 și 9.000 de oameni s-au strâns în fața ambasadei Franței, unde de miercuri sunt depuse constant lumânări și flori. Sfidând vântul și frigul intens, mulți veniseră cu familiile. Unii purtau pancarte pe care scria 'Berlin ist Charlie' (Berlin este Charlie), 'Libertatea de opinie nu este negociabilă', 'Învingeți teroarea' și chiar o caricatură cu Mahomed. Poliția germană a anunțat că, în total, la Berlin au defilat circa 18.000 de oameni. 

Însă lovitura de începere a marșurilor a fost dată la Madrid, unde câteva sute de oameni s-au strâns la Puerta del Sol pentru câteva minute de reculegere, iar apoi au intonat imnul Franței și au desfășurat un drapel francez. Un alt marș era prevăzut la gara Atocha, teatrul celor mai sângeroase atentate islamiste comise în Europa, la 11 martie 2004, soldate cu 191 de morți.

Marșul de la Atocha a avut loc la apelul Fundației pentru cultura arabă în Spania și era prevăzută participarea reprezentanților a peste 50 de moschei și de asociații musulmane. Participanții au denunțat atacurile de la Paris, dar și islamofobia. 'Keep calm. Sunt musulman, nu terorist', scria pe o pancartă. Și la Barcelona era prevăzut un marș.

Totodată, circa 200 de oameni au răspuns apelului de a dona sânge lansat de o moschee din sud-estul Spaniei, la Almoradi (în apropiere de Alicante), pentru că 'islamul înseamnă viață'. Bărbați și femei, musulmani sau nu, străini sau spanioli au donat sânge, a declarat Hamid Chaib, imam al acestei moschei din Comunitatea Valenciană. La Almoradi, oraș cu 20.000 de locuitori, aproape 11% din populație este musulmană și provine în majoritate din Maroc.

La Stockholm, circa 3.000 de oameni au înfruntat ninsoarea și temperaturile sub zero grade Celsius — la fel și câteva sute de oameni la Oslo — au defilat cu creioane și au aprins lumânări, într-un marș al tăcerii.

La Viena, au defilat 12.000 de oameni. În Grecia, 500 de persoane au mărșăluit la Atena, în Piața Syntagma, vizavi de Parlament, și 1.000 de oameni au defilat la Salonic, cu pancarte în greacă și-n franceză: 'Eimai Charlie' și 'Je suis Charlie'.

La Londra, peste 1.000 de oameni s-au strâns în Trafalgar Square, ridicând creioane în direcția cerului și purtând pancarte cu mesajul 'Je suis Charlie'. Alți manifestanți au scris 'Sunt evreu', 'Libertate, egalitate, 'caricaturitate'', 'Sunt musulman britanic' sau 'Vive la France' (Trăiască Franța). La marș a fost prezent și vicepremierul britanic Nick Clegg. Începând cu orele 16:00 GMT, primăria din Londra va ilumina fațada National Gallery, fântânile din Trafalgar Square și Tower Bridge în culorile drapelului francez.

În afara Europei, 500 de oameni au participat la o ceremonie de omagiere organizată de primăria din Ierusalim. Oamenii s-au strâns în fața unui ecran pe care scria în limba franceză 'Ierusalim este Charlie'.

În Africa, între 200 și  300 de oameni au manifestat la Bujumbura, capitala Republicii Burundi, pentru 'a refuza violența', a declarat Alexandre Niyungeko, președintele Uniunii Jurnaliștilor din Burundi (UBJ), în numele instituțiilor de presă care au organizat mitingul. 'Cei care i-au atacat pe colegii francezi ne-au atacat și pe noi, au atacat întreaga lume', a spus Niyungeko.

În America, sunt prevăzute marșuri ale tăcerii la Washington și New York, precum și în mai multe orașe din Canada, țară care în octombrie 2014 a fost ținta a două atacuri comise de tineri islamiști radicalizați.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante