Merkel: Reunificarea Germaniei arată că orice este posibil. Republica Moldova are dreptul la autodeterminare

Merkel: Reunificarea Germaniei arată că orice este posibil. Republica Moldova are dreptul la autodeterminare

Reunificarea Germaniei pe cale paşnică poate fi un model pentru rezolvarea actualelor probleme din Europa, afirmă cancelarul Angela Merkel, subliniind că va depune eforturi ca Republica Moldova, Ucraina şi Georgia să beneficieze de dreptul la autodeterminare pe care l-au avut cetăţenii germani.

Parcursul Germaniei până la reunificare arată că pot fi trase învăţăminte din lupta pacifistă pentru libertate, în scopul rezolvării multora dintre actualele probleme ale Europei, a declarat Angela Merkel la Hanovra, la 24 de ani de la reunificarea produsă pe 3 octombrie 1990.

Curajul pe care l-au avut est-germanii dornici de libertate a contribuit la încheierea Războiului Rece, o atitudine similară fiind necesară pe plan global, a adăugat Merkel. "Putem vedea mult mai clar acum că libertatea, toleranţa şi drepturile omului nu sunt mereu autoevidente. Nu sunt autoevidente nici în Germania, nici în Uniunea Europeană, nici în Europa şi nici în lume", a adăugat liderul german.

"Evenimentele produse în 1989 şi 1990 în Germania ne pot fi de folos, pentru că simbolizează victoria libertăţii asupra opresiunii, simbolizează ce se poate întâmpla atunci când partenerii cooperează şi au încredere unii în alţii, arată ce rezultate poate aduce răbdarea şi ce se poate face pentru îmbunătăţirea lucrurilor", a continuat Merkel, conform publicaţiei Cyprus Mail.

"Totul este posibil. Eu şi milioane de est-germani am trăit acest lucru. De aceea, nu trebuie să fim descurajaţi de ceea ce se întâmplă în anul 2014. Dimpotrivă, unificarea ne arată că totul este posibil", a insistat liderul german.

Merkel a avertizat că Rusia nu le poate răpi independenţa vecinilor, recunoscând însă rolul constructiv al Moscovei în reunificarea Germaniei.

"Noi, cei din Germania, nu le putem refuza altora ceea ce am primit noi prin reunificare, libertatea de a ne decide singuri viitorul", a subliniat Merkel, precizând că Berlinul va depune eforturi pentru a se asigura că Ucraina, Republica Moldova şi Georgia au aceleaşi drepturi la autodeterminare.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /