Mesajul europenilor către liderii de la Chișinău: Negocieri fără condiții, uitați de un guvern tehnocrat, nu a funcționat nicăieri

Mesajul europenilor către liderii de la Chișinău: Negocieri fără condiții, uitați de un guvern tehnocrat, nu a funcționat nicăieri

Liderii politici de la Chișinău, care bat pasul pe loc de mai multe săptămâni în ceea ce privește crearea unei noi majorități parlamentare și a unui nou guvern, după demiterea executivului condus de premierul liberal-democrat Valeriu Streleț printr-o moțiune de cenzură la sfârșitul lunii octombrie, au primit miercuri seara un mesaj clar de clar de la Bruxelles: Așezați-vă la masa negocierilor fără niciun fel de condiții, uitați de un guvern tehnocrat, pentru că nu a funcționat nicăieri, relatează mass-media locale.

Acest mesaj le-a fost transmis în cadrul unei videoconferințe de la sediul delegației Republicii Moldova la Uniunea Europeană din Bruxelles.

Ideea este ca partidele care au obținut mandat din partea cetățenilor în urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2014 în Republica Moldova să se așeze necondiționat la masa negocierilor și să 'reseteze' alianța de guvernare care să stabilească pentru viitorul executiv priorități axate pe reforme reale proeuropene.

Responsabili europeni ar fi spus că nu cred în varianta unui guvern tehnocrat cu un prim-ministru apolitic și că niciun precedent de acest fel nu a dat rezultate în nicio țară europeană. Cât despre venirea unor mediatori în Republica Moldova, ei au spus că nu văd rostul atât timp cât la Chișinău nu există un proces de real de negocieri, scrie în acest sens portalul Deschide.md, citând surse apropiate discuțiilor.

La discuția cu oficiali europeni — reprezentanți ai familiilor politice din care fac parte cele patru formațiuni politice de la Chișinău — dintre care trei negociază crearea noii majorități parlamentare, iar una mai reflectează — au participat liderul Partidului Democrat (PD), Marian Lupu, președintele Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, vicepreședintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vadim Pistrinciuc, și fostul premier Iurie Leancă, lider al Partidului Popular European din Moldova (PPEM).

Unul dintre interlocutorii de la Bruxelles a fost Elmar Brok, președintele Comisiei de politică externă din Parlamentul European, vicepreședinte al Partidului Popular European.

Discuția s-a axat pe 'îngrijorările europenilor față de criza politică de la Chișinău, precum și pe o eventuală delegare a unui grup de mediatori în Republica Moldova care să impulsioneze un eventual proces de negocieri', a indicat vicepreședintele PLDM, Vadim Pistrinciuc, citat de portalul Moldova.org.

De altfel, criza politică din Republica Moldova a făcut obiectul unei dezbateri miercuri seara în Parlamentul European, potrivit Jurnal.md.

Situația politică din Republica Moldova este una dezamăgitoare, iar partidele venite la guvernare au dat dovadă de neprofesionalism, lașitate, irosind astfel încrederea poporului, a fost concluzia mai multor europarlamentari, conform aceluiași ziar.

'Republica Moldova s-a transformat dintr-un elev model într-o țară în care domnește doar haosul', a declarat europarlamentarul român Cristian Dan Preda, care a conturat trei cauze care au adâncit criza politică din republică.

Astfel, potrivit acestuia, unul din factori este influența sporită a Rusiei asupra opiniei publice, dar și puterea incontrolabilă a oligarhilor care au pus mâna pe anumite partide politice. Un alt motiv ar fi și nivelul înalt de corupție care a slăbit instituțiile de drept, potrivit ziarului citat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”