Metroul din Bruxelles, închis sâmbătă după ridicarea la maxim a nivelului de alertă teroristă în capitala Belgiei

Metroul din Bruxelles, închis sâmbătă după ridicarea la maxim a nivelului de alertă teroristă în capitala Belgiei

Metroul din Bruxelles a fost închis sâmbătă, după ce autoritățile din capitala belgiană au ridicat la maxim nivelul de alertă teroristă și au atenționat populația să evite mulțimile din cauza unei 'amenințări grave și iminente', relatează AFP și Reuters.

"La recomandarea Centrului de Criză al Serviciului Publice Federal de Interne (Ministerul de Interne — n.r.), toate stațiile de metrou vor rămâne închise sâmbătă. Este o măsură de precauție", a anunțat sâmbătă dimineață compania publică de transport din Bruxelles (STIB) pe pagina sa de internet.

La o săptămână de la atacurile de la Paris comise de militanți ai grupării jihadiste Statul Islamic (SI) și în contextul în care unul dintre suspecți, care provenea din Bruxelles, este în continuare căutat și considerat de autorități a fi extrem de periculos, orașul a fost plasat sub nivelul 4 de alertă, maxim, după o reuniune a unor miniștri și a reprezentanților poliției și serviciilor de securitate.

"Ca urmare a unei noi evaluări", Organizația de Coordonare pentru Analiza Amenințării (OCAM), care depinde de Ministerul de Interne, a precizat într-un comunicat că "nivelul de alertă teroristă a trecut la nivelul 4, foarte grav, pentru regiunea Bruxellesului".

OCAM a vorbit despre "o amenințare gravă și iminentă necesitând luarea de măsuri de securitate specifice, precum și recomandări speciale pentru populație".

Centrul a lansat un apel către locuitorii capitalei belgiene să evite "locurile cu concentrare masivă de persoane", dând ca exemple "concertele, marile evenimente, gările și aeroporturile, stațiile de transport în comun", precum și zonele comerciale foarte frecventate. De asemenea, OCAM a recomandat populației din Bruxelles să faciliteze controalele de securitate.

Purtătorul de cuvânt al centrului de criză a refuzat să spună ce a determinat în mod specific ridicarea nivelului de alertă.

Decizia de ridicare la maxim a nivelului de alertă a venit la câteva ore după ce un suspect arestat în Belgia a fost pus sub acuzare pentru terorism de justiția belgiană în legătură cu atentatele jihadiste care au făcut 130 de morți la Paris la 13 noiembrie. Suspectul, a cărui identitate nu a fost făcută publică, este al treilea inculpat în Belgia în legătură cu atentatele de la Paris. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 A fost arestat interlopul care jefuia români în benzinăriile din Austria

2 Bătaie la Antene! / Încăierare în baie la Antena Stars!

3 „Eu încep să cred că Dominic Fritz ăsta este prost. Dar prost rău”

4 Așa arată sfidarea României...

5 Miracol în politică! / Uite pe unul care a renunțat la ciolan pentru principii!