Mii de kurzi protestează în Germania și Belgia împotriva loviturilor aeriene ale armatei turce

Mii de kurzi protestează în Germania și Belgia împotriva loviturilor aeriene ale armatei turce

Mai multe mii de persoane au ieșit în stradă sâmbătă în Germania, la Koln, și în Belgia, la Bruxelles, pentru a denunța loviturile aeriene ale armatei turce împotriva gherilei kurde a PKK, relatează AFP. La începutul după-amiezii, circa 5.000 de manifestanți au defilat pe străzile din centrul Koln, în vestul Germaniei, potrivit poliției și organizatorilor.

Manifestanții au răspuns unei apel național emis de peste 50 de organizații de a spune "Nu războiului".

"Ar fi regretabil pentru Turcia și pentru regiune ca procesul de pace național (din Turcia — n.r.) să se lovească de un zid din cauza conflictelor regionale din Orientul Mijlociu", a apreciat ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, într-un interviu publicat sâmbătă de ziarul Rheinische Post.

La Bruxelles, circa 200 de persoane au scandat "Europa unde ești? Turcia ne omoară!", agitând drapele kurde și portrete ale lui Abdullah Ocalan, fondatorul PKK aflat în închisoare din 1999.

Reuniți la apelul organizației Congresul național din Kurdistan (KCK), aripa politică a Partidului muncitoresc din Kurdistan (PKK), ei au adus un omagiu celor 32 de victime ale atentatului de la Suruc de la 20 iulie, care a declanșat un ciclu de represalii între gherilă și armata turcă.

Atentatul a fost atribuit grupării Statul Islamic (SI), dar PKK — considerat organizație teroristă de UE și SUA — a replicat imediat ucigând membri ai forțelor de ordine turce, acuzate că nu protejează populația locală.

Bombardamentele turce începute sub impulsul momentului au lovit în majoritate obiective ale PKK din nordul Irakului și câteva poziții ale jihadiștilor SI în nordul Siriei.

Zübeyir Aydar, președintele KCK, a acuzat statul turc și pe președintele său Recep Tayyip Erdogan că a "distrus" armistițiul și procesul de pace în vigoare din 2013.

"Vreau ca Turcia să înceteze să ucidă kurzi, să pună capăt bombardamentelor asupra oamenilor și a satelor", a declarat pentru AFP Benaz Salih, care trăiește la Oslo, venit la demonstrație împreună cu fiul său.

"Europa și autoritățile belgiene trebuie să fie atente. Turcia pretinde că luptă împotriva SI, când în realitate duce un război împotriva kurzilor. Scopul lor este de a-i obstrucționa pe kurzii din Siria pentru ca ei să nu poată realiza o federație pe teritoriul lor", a declarat Munir Ibrahim, originar dintr-un sat kurd sirian. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Se retrag „Piedonii”? / De două zile sunt mucles...

5 Judecați voi...