Ministerul ungar de Externe l-a convocat pe ambasadorul român în legătură cu o declarație a premierului Ponta

Ministerul ungar de Externe l-a convocat pe ambasadorul român în legătură cu o declarație a premierului Ponta

Ministerul ungar de Externe l-a convocat pe ambasadorul român la Budapesta, Victor Micula, în legătură cu afirmațiile de luni ale prim-ministrului Victor Ponta, potrivit cărora Ungaria încearcă 'să provoace' România, transmite marți agenția ungară oficială de presă MTI. Într-un interviu acordat luni unui post de televiziune, premierul Ponta a făcut referire la declarații anterioare ale ambasadorului ungar la București, Botond Zakonyi, cu privire la relațiile bilaterale. Potrivit MTI, Zakonyi a declarat că aceste relații depind și de cooperarea în proiecte de infrastructură, însă partea română 'nu reușește să demonstreze suficientă bunăvoință' în acest domeniu.

După cum transmite aceeași agenție, secretarul de stat ungar Levente Magyar i-a solicitat ambasadorului român să explice 'acuzațiile inacceptabile' ale lui Victor Ponta. Remarcile premierului român indică faptul că acesta încearcă să folosească 'agitația anti-ungară pentru a acoperi (...) criza politică din țara sa', susține MTI.

Recentele 'izbucniri' ale Guvernului român în legătură cu relațiile cu Ungaria se dovedesc dăunătoare acestor relații, a mai afirmat secretarul de stat Levente Magyar, conform agenției ungare.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară, referitor la interviul acordat de ambasadorul Ungariei la București, că guvernul țării vecine dorește să provoace autoritățile române în contextul criticilor la care este supus de țările europene și de Statele Unite.

"Cred că Guvernul Ungariei — și ambasadorul face jocul guvernului — încearcă foarte tare să ne provoace. Ei în acest moment sunt criticați de toată Europa și de America pentru antisemitism, pentru revizionism, pentru prietenia cu Rusia, pentru gardul pe care îl fac împotriva imigranților și atunci încearcă o chestie: Hai să tragem și România în scandal. Eu nu vreau să fac chestia asta. Vreau să răspundă ei pentru ceea ce fac acolo. (...) Nu vreau să mă las provocat", a spus Ponta, la România TV.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) l-a convocat luni dimineață, ca urmare a interviului recent acordat de ambasadorul ungar, Zakonyi Botond, pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Ungariei la București, Nagy Karoly Zoltan, context în care s-a arătat că partea ungară nu este încă pregătită să respecte cadrul general al relației bilaterale, potrivit unui comunicat remis AGERPRES de MAE. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro