Moscova consideră "neadecvată" reacţia Chişinăului faţă de participarea rusă la parada din Tiraspol

Moscova consideră "neadecvată" reacţia Chişinăului faţă de participarea rusă la parada din Tiraspol

Moscova cataloghează "neadecvată" reacţia Chişinăului faţă de participarea rusă la sărbătorirea Zilei Victoriei în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, afirmă luni Ministerul rus de Externe într-un comunicat, relatează agenţia RIA Novosti în pagina electronică.

Moscova consideră "neadecvată" reacţia Chişinăului faţă de participarea rusă la parada din Tiraspol (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Comunicatul despre aşa-zisa unilateritate a acestei vizite este lipsită de orice temei. Partea moldoveană ştie foarte bine că întâlnirile noastre la Chişinău nu au avut loc doar din cauza programului încărcat al autorităţilor Republicii Moldova - partea rusă şi-a anunţat disponibilitatea prin canale diplomatice în avans", afirmă ministerul rus în comunicat.

O delegaţie compusă din oficiali de rang înalt, inclusiv vicepremierul Dmitri Rogozin şi ministrul Culturii Vladimir Medinski, au efectuat o vizită în Transnistria pe 9 mai. Sâmbătă, delegaţia a fost blocată în Republica Moldova, după ce Ucraina şi România şi-au închis spaţiile aeriene pentru avionul cu destinaţia Moscova. Delegaţia a revenit la Moscova, ulterior, la bordul unui "avion de pasageri".

Patru cutii cu semnături ale unor transnistreni pentru o petiţie prin care cer "unificarea cu Rusia" au fost confiscate în avion, potrivit parlamentarului rus Serghei Jigarev, care a făcut parte din delegaţie. Ministerul moldovean de Externe a anunţat că autorităţile moldovene au confiscat semnăturile pentru a le verifica legitimitatea.

"Asemenea acţiuni contrazic practica internaţională acceptată şi afirmaţiile autorităţilor molovene despre atitudinea lor constructivă faţă de Federaţia rusă", apreciază ministerul rus.

Duminică, Rogozin a afirmat că a livrat Moscovei semnăturile cetăţenilor din regiunea separatistă moldoveană care cer recunoaşterea independenţei, adăugând că forţele speciale moldovene au confiscat doar o mică parte din "încărcătură".

Regiunea separatistă moldoveană Transnistria şi-a declarat independenţa faţă de Chişinău în 1990. Republica Moldova a piedut controlul asupra regiuni separatiste în 1992, în urma unui conflict armat, după intervenţia Rusiei, care menţine în continuare trupe pe teritoriul fostei republici sovietice.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 „Pupila” lui Ciolacu, 9 ani de închisoare după ce a încercat să ucidă cu maşina un poliţist pe motocicletă

3 Sociolog / „Săptămână care vine USR se va face țăndări și va trage și PNL după”

4 Fosta soție a lui Reghe rupe tăcerea. „Laurențiu mă ruga să divorțez întrucât cealaltă este gravidă. Ca și acu…

5 „Du-te măi și vaccinează-te. COVID-19 omoară!”. Mesajul devenit viral al medicului Gabriel Diaconu