Nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră a plecat înspre Mediterana pentru a participa la manevrele ruso-chineze

Nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră a plecat înspre Mediterana pentru a participa la manevrele ruso-chineze

Distrugătorul 'Moscova', nava amiral a Flotei ruse la Marea Neagră, a plecat joi de la baza Sevastopol către Marea Mediterană, unde va participa la exercițiile navale comune ruso-chineze, relatează agenția EFE.

La primele manevre de acest fel desfășurate de Rusia și China în Marea Mediterană vor participa, în total, circa zece nave de război din ambele țări. Programul de aplicații, intitulat 'Interacțiune — 2015', se va desfășura în perioada 17-21 mai.

'Prezența Chinei în această parte a lumii este un fenomen nou în relațiile internaționale, determinat de nivelul ridicat de asociere strategică la care au ajuns în ultima vreme Rusia și China', a declarat fostul secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, Andrei Kokoșin, în prezent decan al Facultății de Politică Internațională a Universității din Moscova. În opinia sa, prin participarea la aceste exerciții, China își arată sprijinul politico-militar față de Rusia, într-un moment în care relațiile acesteia din urmă cu statele occidentale traversează o perioadă dificilă ca urmare a crizei din Ucraina.

Pe de altă parte, Rusia și-a anunțat planurile de consolidare a Flotei sale de la Marea Neagră, ce are baza în Crimeea. 'Programul de dezvoltare a Flotei de la Marea Neagră până în anul 2020 prevede echiparea acesteia cu încă cel puțin 50 de ambarcațiuni de diferite clase', iar până la sfârșitului anului 2016 va avea în dotare încă șase noi submarine, a declarat miercuri vicepreședintele Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Zelezniak.

'Am recuperat controlul asupra Mării Negre, am recuperat controlul asupra Mării Mediterane', iar consolidarea flotei ruse 'este o mare provocare pentru cei care se consideră stăpânii' acestor două mări, a mai spus oficialul rus. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Îi vom distruge!” / Rușii, izolați în Sud după ce ucrainenii au distrus și ultimul pod!

2 Ucraina a umblat la „cutia cu maimuțe” pentru atacul din Crimeea? În cazul ăsta, Rusia s-ar confrunta cu probleme enorme

3 Rusul nu știa ce i se întâmplă. Fusese capturat...

4 O profeție tulburătoare făcută de Carl Sagan înainte de a muri s-a viralizat

5 VIDEO Priviți, așa e pe front, în Ucraina...