Nominalizarea lui Donald Tusk la conducerea Consiliului European bulversează scena politică poloneză

Nominalizarea lui Donald Tusk la conducerea Consiliului European bulversează scena politică poloneză

Nominalizarea premierului polonez Donald Tusk la conducerea Consiliului European şi viitoarea sa plecare la Bruxelles bulversează scena politică în Polonia, unde el este un actor major.

Nominalizarea lui Donald Tusk la conducerea Consiliului European bulversează scena politică poloneză (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Noua sa funcţie implică demisia din postul de şef al Guvernului de la Varşovia, în plină campanie pentru alegerile comunale, municipale şi regionale din 16 noiembrie, un test important înaintea alegerilor prezidenţiale şi legislative prevăzute pentru anul viitor.

"Vom avea de-a face cu o criză de identitate în cele două partide principale de pe scena politică poloneză", conduse de două personalităţi dominante: Platforma Civică (PO, de centru şi proeuropeană) a lui Donald Tusk şi Lege şi Justiţie (PiS, conservator şi eurosceptic) al lui Jaroslaw Kaczynski", apreciază sociologul Edmund Wnuk-Lipinski.

Cele două partide, inamici juraţi, animă viaţa politică şi îşi dispută victoriile electorale din 2001. În 2007, PO al lui Tusk a preluat puterea de la PiS al lui Kaczynski şi a câştigat următoarele două scrutine succesive.

El a condus Polonia cu succes în criza economică, dar de mai multe luni este în pierdere de popularitate.

Potrivit unui sondaj recent al institutului CBOS, partidul lui Jaroslaw Kaczynski este creditat cu 32 la sută din intenţiile de vot, faţă de 26 la sută Platforma Civică a lui Donald Tusk.

"Identitatea partidului lui Kaczynski este construită pe opoziţia faţă de Donald Tusk. Dar şi pentru PO se schimbă totul, deoarece este o relaţie între două entităţi care se alimentează reciproc", a declarat Wnuk-Lipinski pentru AFP.

Într-o primă reacţie, Jaroslaw Kaczynski s-a bucurat de plecarea rivalului său. "Cu cât este mai departe de Polonia, cu atât este mai bine", a declarat el, după care a afirmat că partidul său va susţine candidaţii polonezi deoarece "un post important în cadrul UE este pur şi simplu acordat Poloniei".

Dar "vremurile se anunţă dificile şi pentru Platforma Civică, unde Donald Tusk a servit drept reper în toate situaţiile dificile, pe care l-a condus cu o mână forte şi unde era ascultat", a declarat pentru AFP sociologul Stanislaw Mocek.

Potrivit lui Tomasz Nalecz, un consilier apropiat al preşedintelui Bronislaw Komorowski, "PO va trebui de acum să se descurce singur, ceea ce va fi în avantajul său".

Totuşi, "în prezent nu există un succesor evident" nici pentru preşedinţia partidului, nici pentru conducerea Guvernului, a constatat Mocek.

Numele care circulă cel mai des în presă sunt cele ale preşedintelui Parlamentului Ewa Kopacz, adjunctul lui Tusk în PO, ministrului Apărării Tomasz Siemoniak şi ministrului Infrastructurii Elzbieta Bienkowska.

Potrivit liderului istoric al sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa, "problema este complicată".

"Riscăm chiar o destrămare a Platformei Civice. Problema este prin urmare dacă aceasta va conduce la crearea unui nou partid şi dacă acesta va fi mai bun sau nu", a declarat el.

Donald Tusk mai are trei luni pentru formarea unui nou puzzle politic, înainte de a prelua funcţia de preşedinte al Consiliului European la 1 decembrie.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Guvernului Malgorzata Kidawa-Blonska, premierul va ocupa toate funcţiile actuale până la sfârşitul lui noiembrie.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”