Norvegia, nevoită să apeleze la fondul suveran, alimentat cu venituri din petrol, pentru cheltuielile cu refugiații

Norvegia, nevoită să apeleze la fondul suveran, alimentat cu venituri din petrol, pentru cheltuielile cu refugiații

Norvegia a anunțat că ar putea fi nevoită să apeleze la fondul său suveran al bunăstării, alimentat cu venituri din petrol și cu o valoare de 856 de miliarde de dolari, pentru a face față numărului tot mai mare de solicitanți de azil, a declarat marți premierul Erna Solberg, potrivit Reuters.

Guvernul de dreapta al Ernei Solberg a precizat săptămâna trecută că va face prima retragere netă din acest fond pentru a finanța reducerea taxelor și pentru a sprijini o economie lentă și lovită de prețurile scăzute la petrol.

În proiectul de buget pentru 2016 este prevăzută folosirea a 2,8% din valoarea fondului, în creștere de la 2,6% în acest an, echivalentul a 23 de miliarde de coroane (circa 2,8 miliarde de euro). Însă acum această sumă ar putea crește.

"Trebuie să folosim mai mulți bani, pentru că nu putem să oprim totul în Norvegia doar pentru a plăti pentru valul de refugiați", a declarat Erna Solberg, citată marți de cotidianul economic Dagens Naeringsliv.

Întrebată dacă acest lucru înseamnă folosirea unei sume mai mari din fond, ea a răspuns afirmativ. "Nu cred că ne putem descurca doar prin realocări", a spus șefa guvernului.

Erna Solberg a mai precizat că Norvegia va trebui să cheltuiască 'miliarde de coroane' cu această problemă, dar nu a oferit o cifră exactă.

Departamentul pentru imigrație din Norvegia a precizat că se așteaptă la 20.000-25.000 de aplicații de azil în 2015, o creștere față de estimarea precedentă de 16.000-20.000 transmisă la 16 septembrie.

În 2016, peste 30.000 de solicitanți de azil ar urma să ajungă în Norvegia, țară cu o populație de 5,2 milioane de persoane. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD, ultima crimă / Iordache va fi ales astăzi preşedintele Consiliului Legislativ. Mandatul e pe viaţă

2 ULTIMA ORĂ Alegerea lui Iordache este nulă? Pentru funcția de președinte al Consiliului Legislativ sunt necesa…

3 Noi informații / USR PLUS, scor peste așteptări la parlamentare / PSD și PNL merg cap la cap / Struțocămila lui Pont…

4 ULTIMA ORĂ Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, și-a depus candidatura pentru șefia Consiliului Legislati…

5 Scandal amoros la ATI Giurgiu. Asistentă medicală bătută de o colegă care a acuzat-o că a făcut sex cu anestez…