Norvegia: Parlamentul decide ca serviciul militar să devină obligatoriu și pentru femei

Norvegia: Parlamentul decide ca serviciul militar să devină obligatoriu și pentru femei

Parlamentul Norvegiei a aprobat marți introducerea încorporării în armată a femeilor, informează DPA și AFP. Titulara de la Ministerul Apărării, Ine Eriksen Soreide, a calificat această decizie drept una istorică.

Primele încorporări pe baza noilor prevederi sunt prevăzute pentru vara lui 2016.

În ultimii ani, femeile din Norvegia puteau activa în cadrul forțelor armate pe bază de voluntariat.

Schimbarea decisă marți de legislativ va permite forțelor armata să 'recruteze personalul cel mai competent și cel mai motivat', a subliniat ministrul apărării.

Potrivit legislației anterioare, toți bărbații din țară cu vârste între 19 și 44 de ani erau obligați, teoretic, să efectueze serviciul militar, pentru perioade de până la 19 luni. Primul stagiu durează 12 luni. Legislația conține și prevederi cu privire la obiecția de conștiință, notează DPA.

În alte țări europene, tendința este mai curând de a elimina serviciul militar obligatoriu în favoarea unei armate profesioniste, acest serviciu fiind în schimb obligatoriu și pentru femei în câteva țări din afara Europei, cum este Israelul, menționează France Presse.

În Norvegia, în practică, numărul voluntarilor este mai mare decât cel de posturi disponibile în armată. Dacă până acum Ministerul Apărării de la Oslo afirma oficial că vizează atingerea unei cote de 20% femei în rândurile armatei până în 2020, marți dna Soreide a renunțat la evocarea unui obiectiv numeric în acest sens, limitându-se la a se exprima în favoarea unei 'feminizări' mai accentuate a armatei.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante