Obama: Statele din Orient devastate de războaie civile trebuie să preia inițiativa propriei reconstrucții

Obama: Statele din Orient devastate de războaie civile trebuie să preia inițiativa propriei reconstrucții

Iranul ar putea deveni o putere regională de succes dacă va accepta un acord pe termen lung prin care să se angajeze că va renunța la programul nuclear, a apreciat președintele american Barack Obama într-un interviu ce va fi publicat săptămâna aceasta de postul NPR News, el atenționând totodată că Statele Unite nu sunt dispuse să aloce fonduri prea mari pentru reconstrucția unor țări din Orient devastate de războaie civile și nici pentru lupta împotriva jihadiștilor.

Iranul are acum șansa de a se reabilita în fața lumii întregi și ar trebui să profite de ocazie, a mai estimat liderul de la Casa Albă în interviul din care agenția Reuters a publicat luni câteva extrase.

Guvernul de la Teheran a semnat anul trecut un acord provizoriu cu statele reunite în Grupul 5+1 (SUA, Franța, Marea Britanie, Rusia, China și Germania) prin care s-a angajat să suspende activitățile de îmbogățire a uraniului, în schimbul unei relaxări limitate a sancțiunilor internaționale. De atunci negocierile au continuat, dar încă nu s-a reușit încheierea unui acord definitiv, tratativele fiind prelungite până în luna iunie 2015.

Iranul susține că acest program nuclear este pur civil, dar statele occidentale consideră că el are de fapt ca obiectiv dobândirea armei nucleare.

În interviul acordat postului NPR News, Obama a insistat că un acord în acest dosar este posibil, deși vicepreședintele Joe Biden a declarat la începutul lunii că șansele unei înțelegeri cu Iranul sunt reduse. Liderul de la Casa Albă a admis totodată că Iranul are 'preocupări legitime de securitate', mai ales după experiența traumatizantă a războiului cu Irakul din anii '80, dar a criticat regimul de la Teheran pentru atitudinea sa 'aventuristă' și pentru sprijinirea unor grupări precum Hezbollahul, 'care amenință direct Israelul'.

Pe de altă parte, întrebat dacă SUA se vor implica în reconstrucția țărilor din Orientul Mijlociu devastate de războaie civile, precum Irak, Libia și Siria, Obama a răspuns că acestea trebuie să ia singure inițiativa. 'Putem ajuta, dar nu putem să facem ceea ce trebuie să facă ei', a punctat liderul de la Casa Albă.

În ce privește posibilitatea ca Administrația de la Washington să aloce fonduri considerabile pentru operațiunile militare împotriva grupării Statului Islamic în Irak, Obama a subliniat că de aceste resurse financiare este nevoie pentru a 'reconstrui școlile, șoselele și pentru a finanța activitatea de cercetare aici în Statele Unite'.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cu ăștia vrea Rusia să cucerească Ucraina?

2 VIDEO Păzea, Ucraina, că vin trupele de „elită” ale Rusiei!

3 Pe internet circulă informația neconfirmată că Xi Jinping a fost plasat în arest la domiciliu de către Armată

4 Bătrânul care s-a aruncat cu soția de la etajul 7 a fost demnitar în Guvernul Văcăroiu / Ce a scris în biletul de adio

5 I-a condamnat la moarte / Putin a refuzat cererea comandanților ruși de retragere din orașul Herson, într-un mod ordonat, pentru salvarea vieților solda…