Olanda: Demisia ministrului justiției, după un acord cu un traficant de droguri

Olanda: Demisia ministrului justiției, după un acord cu un traficant de droguri

Ministrul olandez al justiției și-a prezentat demisia luni seară în plin scandal pe tema unei înțelegeri de mai multe milioane de florini, încheiată în urmă cu 15 ani de procuratură cu un celebru traficant de droguri, scrie AFP.

"A existat, prea multă vreme, o incertitudine cu privire la această afacere", a declarat ministrul Ivo Opstelten în cursul unei conferințe de presă la Haga. "Îmi asum deplina responsabilitate și, prin urmare, i-am prezentat regelui demisia mea", a adăugat ministrul.

Ivo Opstelten și secretarul său de stat, Fred Teeven, și-au anunțat demisia la câteva ore după ce ministerul a făcut cunoscut că a găsit o dovadă cu privire la suma exactă plătită la acea dată — 4,7 milioane de florini — traficantului de droguri Cees H.

Fred Teeven a încheiat această înțelegere în anul 2000, fiind procuror în perioada respectivă. Acordul se referea la plata prin conturi aflate în Luxemburg a mii de florini, confiscați în cadrul anchetei. Banii ajungeau în cele din urmă înapoi la traficant fără ca serviciile fiscale să fie informate, potrivit presei olandeze, care a dat asigurări că a fost vorba despre o spălare de bani în toată regula.

Interpelat anul trecut de deputați în legătură cu afacerea în cauză, după difuzarea unui reportaj pe această temă la postul național de televiziune din Olanda, NOS, Ivo Opstelten a ținut atunci să sublinieze că nu dispune de nicio dovadă cu privire la acord.

După difuzarea mai multor reportaje, s-a hotărât deschiderea unei noi anchete.

"Ancheta nu a permis să se găsească extrase bancare sau alte documente, însă am într-adevăr o dovadă că suma de 4,7 milioane de florini i-a fost transferată lui Cees H", a adăugat ministrul.

"Trebuie să constat că informația era într-adevăr disponibilă și că putea fi făcută publică mai devreme", a adăugat el.

Această demisie permite guvernului condus de Mark Rutte să evite o dezbatere potențial sensibilă, prevăzută inițial pentru marți, cu o săptămână înainte de alegeri.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…