Olanda: Demisia ministrului justiției, după un acord cu un traficant de droguri

Olanda: Demisia ministrului justiției, după un acord cu un traficant de droguri

Ministrul olandez al justiției și-a prezentat demisia luni seară în plin scandal pe tema unei înțelegeri de mai multe milioane de florini, încheiată în urmă cu 15 ani de procuratură cu un celebru traficant de droguri, scrie AFP.

"A existat, prea multă vreme, o incertitudine cu privire la această afacere", a declarat ministrul Ivo Opstelten în cursul unei conferințe de presă la Haga. "Îmi asum deplina responsabilitate și, prin urmare, i-am prezentat regelui demisia mea", a adăugat ministrul.

Ivo Opstelten și secretarul său de stat, Fred Teeven, și-au anunțat demisia la câteva ore după ce ministerul a făcut cunoscut că a găsit o dovadă cu privire la suma exactă plătită la acea dată — 4,7 milioane de florini — traficantului de droguri Cees H.

Fred Teeven a încheiat această înțelegere în anul 2000, fiind procuror în perioada respectivă. Acordul se referea la plata prin conturi aflate în Luxemburg a mii de florini, confiscați în cadrul anchetei. Banii ajungeau în cele din urmă înapoi la traficant fără ca serviciile fiscale să fie informate, potrivit presei olandeze, care a dat asigurări că a fost vorba despre o spălare de bani în toată regula.

Interpelat anul trecut de deputați în legătură cu afacerea în cauză, după difuzarea unui reportaj pe această temă la postul național de televiziune din Olanda, NOS, Ivo Opstelten a ținut atunci să sublinieze că nu dispune de nicio dovadă cu privire la acord.

După difuzarea mai multor reportaje, s-a hotărât deschiderea unei noi anchete.

"Ancheta nu a permis să se găsească extrase bancare sau alte documente, însă am într-adevăr o dovadă că suma de 4,7 milioane de florini i-a fost transferată lui Cees H", a adăugat ministrul.

"Trebuie să constat că informația era într-adevăr disponibilă și că putea fi făcută publică mai devreme", a adăugat el.

Această demisie permite guvernului condus de Mark Rutte să evite o dezbatere potențial sensibilă, prevăzută inițial pentru marți, cu o săptămână înainte de alegeri.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Atamanul și-a părăsit calul și nevasta pentru aventură, dar s-a întors acasă corect”

2 Cruzime fără margini a comandanților ruși

3 Peste 100 de soldaţi ai Gărzii Naționale a Rusiei, armata privată a lui Vladimir Putin, concediați după ce au refuzat să lupte ăn Ucraina!

4 Alertă în lumea interlopă! Se pregătește răzbunarea morții lui Emi Pian, șeful clanului Duduienilor?

5 Ursul-fantomă din Iași „rupe internetul”