Omagiu la Moscova pentru Anna Politkovskaia, la opt ani de la asasinarea jurnalistei

Omagiu la Moscova pentru Anna Politkovskaia, la opt ani de la asasinarea jurnalistei

Mai multe persoane, în special jurnaliști, s-au adunat marți în capitala rusă pentru a aduce un omagiu cunoscutei ziariste de investigație Anna Politkovskaia, asasinată acum opt ani la Moscova, această crimă provocând o puternică emoție în rândul societății civile din Rusia.

În fața intrării în sediul ziarului de opoziție Novaia Gazeta, la care Politkovskaia a lucrat, au fost depuse mai multe buchete de flori.

Anna Politkovskaia 'este simbolul jurnalismului, simbolul libertății presei', a declarat Serghei Nikitin, director al biroului Amnesty International în Rusia, după cum relatează AFP.

Printre persoanele venite la această acțiune de omagiere a jurnalistei, cunoscută pentru criticile sale la adresa politicii duse de Kremlin în special în Cecenia, s-au aflat copiii săi, Ilia și Vera, precum și Dmitri Muratov, redactor-șef al Novaia Gazeta.

Anna Politkovskaia, editorialist la Novaia Gazeta, a fost ucisă la Moscova, în liftul imobilului în care locuia, la 7 octombrie 2006, cu o zi înainte de publicarea unui nou articol despre torturile și răpirile practicate în Cecenia.

Ea a fost autoarea a zeci de reportaje și anchete din Cecenia, Ingușetia și Daghestan. În cartea sa ''Rusia lui Putin'', apărută în primăvara anului 2006 și tradusă și în limba română, Anna Politkovskaia denunță vehement abuzurile comise împotriva drepturilor omului de regimul lui Vladimir Putin, fost colonel KGB, venit la putere în Rusia în anul 2000.

Justiția rusă i-a condamnat în luna iunie a acestui an la închisoare pe viață pe Rustan Mahmudov, cel care a executat asasinarea jurnalistei, și pe Lom-Ali Gaitukaev, organizatorul crimei. Alte trei persoane au fost condamnate la pedepse cuprinse între 12 și 20 de ani de închisoare. Justiția nu i-a identificat însă nici până astăzi pe cei care au comandat crima.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...