Operaţiunile militare ale SUA în Irak costă 7,5 milioane de dolari pe zi, afirmă Pentagonul

Operaţiunile militare ale SUA în Irak costă 7,5 milioane de dolari pe zi, afirmă Pentagonul

Operaţiunile militare ale Statelor Unite în Irak contra jihadiştilor din cadrul Statului Islamic (SI), inclusiv atacurile aeriene, costă aproximativ 7,5 milioane de dolari pe zi, a anunţat vineri Pentagonul, citat de AFP.

Operaţiunile militare ale SUA în Irak costă 7,5 milioane de dolari pe zi, afirmă Pentagonul (Imagine: Medifax Foto/AFP)

Washingtonul a trimis 865 de militari în Irak pentru a-şi proteja personalul şi a consilia armata irakiană, după ce SI a lansat o ofensivă la 9 iunie.

Începând din 8 august, Statele Unite au efectuat 110 atacuri aeriene asupra insurgenţilor, în special în apropiere de barajul de la Mosul (nord), a anunţat vineri Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu şi Asia Centrală (CENTCOM).

Aceste operaţiuni au costat de la jumătatea lui iunie "aproximativ 7,5 milioane de dolari pe zi", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby.

Ele sunt finanţate din bugetul dedicat intervenţiilor militare în străinătate, fiind vorba în special de Irak şi Afganistan, a precizat Kirby.

Potrivit CENTCOM, avioanele de luptă au lansat în ultimele 24 de ore patru noi lovituri în apropierea barajului de la Mosul, distrugând patru vehicule armate ale SI.

Întrebat despre eventuale atacuri pe teritoriul Siriei, a cărei regiune de nord-est se află sub controlul jihadiştilor, contraamiralul Kirby a afirmat că răspunsul faţă de SI "nu poate fi numai militar".

Preşedintele american, Barack Obama, a declarat joi că Statele Unite încă nu au o strategie asupra unor eventuale atacuri în Siria.

Armata irakiană a efectuat vineri raiduri aeriene împotriva jihadiştilor din cadrul SI care au încercuit oraşul şiit Amerli, în timp ce forţele de securitate terestre se pregăteau să lanseze un important asalt pentru a distruge sediul jihadiştilor, au anunţat ofiţeri.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Noi amănunte picante

2 Și ăsta a fost pilos? / „Tatăl meu avea o funcție politică destul de importantă”

3 Amănunte picante rău! / Androneasca, la pușcărie? / Costoiu a turnat-o pe „mami Cati” în fața judecătorilor!

4 Ceas de 180.000 de dolari! / L-o avea de la interlopul care-și permitea să-i zică „curvă”?

5 Protestul arestatului Dide capătă sens / A sunat din pușcărie pentru a face publică poveste unui IT-ist care s-a…