Opozantul Aleksei Navalnâi îl acuză pe Putin de uciderea lui Nemțov

Opozantul Aleksei Navalnâi îl acuză pe Putin de uciderea lui Nemțov

Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnâi, consideră că Boris Nemțov, unul dintre cei mai virulenți critici ai regimului președintelui Vladimir Putin, în special pentru campania împotriva Ucrainei, a fost ucis de serviciile secrete ruse sau de o organizație proguvernamentală, la ordinul conducerii politice a țării, inclusiv al șefului statului rus, potrivit blogului său, navalny.com, citat miercuri de agenția de presă ucraineană Unian.

'Singura întrebare este cum a fost formulat acest ordin: 'trebuie să-l ucideți pe Nemțov' sau 'trebuie să desfășurați o acțiune de mare răsunet'", scrie el.

În același timp, Navalnâi a făcut apel să nu mai fie repetate 'prostii' de tipul 'Boris a fost ucis de atmosfera de ură' creată de intoleranța față de orice fel de disidență în țară.

'Ei bine, despre ce fel de atmosferă este vorba? Avem atmosferă de ură din 2007, iar în ultimele luni asistăm la organizarea grupărilor proguvernamentale extremist-teroriste care declară deschis că au drept scop lupta cu opoziția, acolo unde poliția nu poate', menționează opozantul rus, căruia autoritățile nu i-au permis să participe marți la funeraliile lui Nemțov.

El a fost condamnat la sfârșitul lunii februarie la 15 zile de închisoare pentru distribuire ilegală de manifeste în metroul moscovit, în timp ce se afla în arest la domiciliu.

Singura versiune a crimei care nu ar viza participarea guvernului federal și care ar putea fi luată serios în considerare are legătură cu implicarea puterii regionale din Iaroslavl.

'Nemțov le făcea sânge rău guvernanților din Iaroslavl și pungașilor locali. La toate întâlnirile noastre recente, Boris mi-a povestit despre fraudele descoperite și cât de mult îl urăște pentru aceasta administrația regională', a dezvăluit Navalnâi. Boris Nemțov a fost deputat al Dumei locale (parlamentul regional) din Iaroslav.

Anterior, Navalnâi declarase că 'este cvasi-exclus ca Boris Nemțov să nu fi fost obiectul unei supravegheri' a serviciilor de securitate cu prilejul manifestației opoziției care era prevăzută pentru duminica trecută la Moscova și care a fost anulată ca urmare a asasinării lui Nemțov.

Directorul serviciilor de informații ale SUA (DNI), James Clapper, a sugerat că există o mare probabilitate ca adevărul despre această crimă politică care a zguduit Rusia și a șocat comunitatea internațională să nu fie niciodată elucidată, potrivit Unian.

'Noi nu știm. Nu avem informații despre cine ar fi putut s-o facă', a spus Clapper, vorbind luni la Consiliul pentru Relații Externe din New York. 'Dar, în baza istoriei, aș îndrăzni să presupun că nici nu vom ști vreodată', a afirmat el.

'Deși eu sunt sigur că Putin va desfășura anchetă personal', a adăugat cu sarcasm directorul DNI. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...